САЩ и ЕК осъждат спирането на газовите доставки за България, Полша и Финландия
Секция: СВЯТ
24 Май 2022 18:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ и ЕК осъждат спирането на газовите доставки за България, Полша и Финландия

/КРОСС/ В съвместно изявление Европейската комисия и САЩ осъждат спирането на газовите доставки към България, Полша и Финландия.

"Русия демонстрира че е ненадежден източник на енергия за Европа чрез неправомерни и неприемливи действия като спирането на газовите доставки за Финландия, Полша и България. САЩ и ЕК осъждат използването на енергия за изнудване и препотвърждават намеренията си да засилят енергийната сигурност на Европа", се казва в съобщението.

САЩ и ЕК подчертават спешността за "взимане на решителни действия" за намаляване на енергийните доставки от Русия.

"Ще се справим с това предизвикателство чрез съвместната работна група, обявена от президента Байдън и председателя на ЕК фон дер Лайен. Ще продължим да работим за диверсификацията на газовите доставки в Европа, а междувременно ще ускорим внедряването на енергоспестяващи технологии - като електрифициране на отоплението и увеличение на производството на чиста енергия, за да се намали търсенето на изкопаеми горива."

На 27 април "Газпром" спря доставките на газ за България и Полша, а на 21 май - и за Финландия. Мотивите са, че и трите страни отказват да плащат за газ в рубли по новата схема, обявена от Кремъл.