Путин и Зеленски са сред 100-те най-влиятелни личности за 2022 г.
Секция: СВЯТ
24 Май 2022 19:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин и Зеленски са сред 100-те най-влиятелни личности за 2022 г.

/КРОСС/ Американското списание "Тайм" класира 100-те най-влиятелни личности в света за 2022 г. Сред тях са президентите на Украйна и Русия Володимир Зеленски и Владимир Путин.

"Влиянието може да е за добро, но и за лошо. Това противопоставяне никога не е било по-видимо, както е сега", написа изпълнителният директор и главен редактор на изданието Едуард Фелсентал.

Той определя двамата лидери като "полюсите" на списъка и на този момент от историята.

За Фелсентал Путин е "руският диктатор, който стои зад бруталната война", а Зеленски е човекът, който се превръща в "герой в това разделно време", повеждайки народа си.

Изданието публикува и думите на американския президент Джо Байдън към украинския му колега, за когото казва, че Украйна има лидер в негово лице и нациите на свободния свят са по-обединени, по-решителни и по-целенасочени в подкрепата си към Украйна.

В същото време лидерът на руската опозиция Алексей Навални критикува света, че е допуснал нахлуването на Русия в Украйна, като са сключвани изгодни договори за петрол и газ със страната, докато влиянието на Путин е нараствало.

"Диктатурата винаги води до война", пише Навални.

Списъкът на "Тайм" включва още президентите на САЩ и Китай - Джо Байдън и Си Дзинпин, както и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Най-влиятелните личности на "Тайм" са разделени в различни категории. В категорията "Титани" са откроени главният изпълнителен директор на "Епъл" Тим Кук, както и президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард.

В категория "Иноватори" пък попадат личности като американската актриса Зендая, а в списъка с "Икони" - Мери Джей Блайдж, Адел, Киану Рийвс и Рафаел Надал.