„Възраждане“ и ПП се обявиха срещу идеята на ГЕРБ 24 май да стане национален празник
Секция: ПОЛИТИКА
25 Май 2022 16:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Възраждане“ и ПП се обявиха срещу идеята на ГЕРБ 24 май да стане национален празник

/КРОСС/ Парламентарната група на „Възраждане“ е категорично против предложението на ГЕРБ-СДС 24 май да бъде обявен за национален празник. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на партията Костадин Костадинов. Той определи идеята като „стара“ и „претоплена“.

„Не виждам причина това да се прави, освен, разбира се, за пореден път да претоплим стари русофобски манджи“, каза Костадинов. По думите му краткият исторически обзор показва, че без Трети март - Денят на Освобождението, нямало да го има и 24 май.  "90 процента от страните по света имат за свои национални празници дните, в които са получили свободата си или са обявили независимост", посочи още Костадинов.

По-рано днес от (ГЕРБ-СДС) предложиха 24 май да стане национален празник с мотива, че това е дата, която обединява всички българи, пише БТА.

От „Продължаваме промяната“ също не са съгласни 24 май да стане национален празник.

„24 май е един от малкото празници, по които има абсолютен консенсус в обществото. Не е коректно 24 май да се използва като разделителна линия за отделни хора, отделни групи в обществото. ГЕРБ имаха възможност в продължение на 12 години да направят, каквито желаят промени. Те не ги направиха. Правят ги сега, за да предизвикат, така аз чета, отново разногласие. Не е коректно спрямо обществото и обществото трябва категорично да отхвърли подобни идеи“, каза народният представител от „Продължаваме Промяната“ Благовест Белев.

„Има празници, които, ако щете и националният празник 3 март, поставя някакви разделителни линии. И още веднъж да кажа 24 май е един от малкото, по които имаме абсолютен консенсус в обществото, че това е български празник, празник на българската наука, на българската култура, на българската азбука и е изключително неудачно, точно сега, в това време, да се поставят такива разделителни линии в обществото“, смята Белев. Той е категоричен, че 24 май трябва да си остане официален празник, а 3 март национален.