Народни представители се обединиха около изграждането на спортна зала в Троян
Секция: ПОЛИТИКА
27 Май 2022 13:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Народни представители се обединиха около изграждането на спортна зала в Троян

/КРОСС/ По инициатива на заместник-председателя на Комисията по туризъм и секретар на парламентарната група на “БСП за България“ Вяра Емилова в Народното събрание се проведе среща за изграждане на многофункционална спортна зала в Троян. Поканени бяха олимпийски шампиони, национални състезатели, спортисти, треньори, членове и ръководители на спортни клубове в града. Отношение по темата взеха още председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и народен представител от БСП - Иван Ченчев, заместник-председателят на Комисията по икономическа политика и иновации и народен представител от левицата - Петър Кънев, председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика и депутат от “Продължаваме промяната” – Искрен Арабаджиев, председателят на Комисията по бюджет и финанси и народен представител от “Има такъв народ” - Любомир Каримански,, заместник-председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и депутат от “Продължаваме промяната” Инна Иванова, както и кметът на град Троян – Донка Михайлова.

„От тук идва гласът, с който можем да повдигнем и да поставим за изграждането на многофункционална спортна зала в Троян. Това би било полезно както за Троян, така и за обществената подкрепа, която бихме могли да получим“, каза в началото на срещата Вяра Емилова. По думите ѝ това е една дългогодишна тема, по която се работи, стигнало се е до някъде, но сега предстои и да се намери самото финансиране и тя да бъде изградена.

„Горда съм с всички постижения на Троян. Освен общината прославяте и цяла България“, обърна се тя към спортистите в залата и допълни: „Заставаме с народните представители зад идеята да се осъществи тази многофункционална зала в Троян, защото тя е изключително важна. Днес поставяме началото на разговор, на който крайният резултат ще бъде успешен“, смята Емилова.

От името на “Продължаваме промяната“ Искрен Арабаджиев приветства проекта и изрази готовност за съдействие и от министъра на финансите Асен Василев, с когото в идните дни ще бъде проведена среща.

„Изключително е важно спортът да се развие в две посоки - професионалният, но и масовият спорт, още в ранна детска възраст и в малките места е много важен. Бих направил всичко възможно този проект да бъде осъществен, за да бъдат здрави младите хора“, заяви Любомир Каримански.

Гостите в парламента изразиха своята благодарност към проявения интерес и поетата инициатива от народните представители. „Срещата показва, че наистина сте обърнали внимание на тази тема. Благодаря, че оценявате постигнатите резултати, и че така директно се ангажирате. Троян заслужава да има една зала, която освен спорт, да развива и културните дейности“, единодушни са те.

„Щом сме се обединили, няма как да не го осъществим“, категорична е Вяра Емилова.

Кметът на града Донка Михайлова благодаря за организираната среща и заяви, че троянци оценяват тази добронамереност. По думите ѝ първият и вторият етап на залата вече текат, а предстои да бъдат осигурени още пет милиона и половина, за да бъде завършена залата. „Успехът на спорта в Троян е, че всяко трето дете тренира в спортен клуб под ръководството на квалифициран треньор“, каза още Михайлова. От своя страна Вяра Емилова допълни, че 4 пъти са увеличени средствата за спорт в общината, а трениращите деца са близо 1000.

Присъстващите повдигнаха и въпроси за изграждането на роубан за летен биатлон в Троян, както и темата за ски спорта в града. „Говорил съм със спортния министър Радостин Василев по тези теми, така че нещата трябва да се случат. Каквото съдействие зависи от нас, ще го направим“, заяви в отговор Иван Ченчев, който обяви, че се обсъждат изменение в хазарта, за да има още повече пари за спорта.

„Спортът не трябва да има цвят - само цвета на спортните клубове. Трябва да сме обединени зад тези каузи. Имаме много идеи, които касаят децата от цялата страна“, каза още Ченчев във връзка с дейността на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в парламента.

Срещата завърши с обещание на следваща такава при министъра на спорта, на която да бъде обсъдена и темата за финансирането на многофункционалната спортна сграда в Троян.