Горски инспектори извършиха близо 4000 проверки за 3 дни
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Май 2022 16:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Горски инспектори извършиха близо 4000 проверки за 3 дни

/КРОСС/ Инспектори от държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите извършиха близо 4000 проверки за 3 дни. Контролът е реализиран в периода от 24-и до 26-и май, като в резултат от него са съставени общо 44 акта и 26 констативни протокола.

Служителите в държавните предприятия провели общо 1967 инспекции. Те са на 910 обекти за добив на дървесина, 773 на превозни средства, 86 ловци, 4 риболовци и на 274 други физически лица. Съставени са 14 акта за установяване на административни нарушения и наказания по Закона за горите. Задържани са 8,50 пространствени кубически метра дърва, три моторни превозни средства, една каруца и един моторен трион.

В същия периода инспекторите от регионалните дирекции по горите в страната са извършили общо 1 957 проверки по спазване на горското и ловното законодателства.  Проверени са 168 обекта за складиране, преработване и експедиране на дървесина, 308 обекта за добив на дървесина, 871 превозни средства, един ловец, 49 риболовци и 560 физически лица. В резултат на осъществените дейности са съставени общо 26 констативни протокола и 30 акта.

Основно установените с актове нарушения са за добив на дървесина на немаркирани дървета, за съхранение на немаркирана дървесина и/или непридружена с превозен билет, за транспортиране на дървесина от превозни средства, с нефункциониращи GPS – устройства, за неотговарящи на нормативните изисквания системи за видеонаблюдение на обект за складиране, преработване и експедиране на дървесина и други. Задържани са общо 150,30 пространствени кубически метра дърва за огрев, 4 моторни превозни средства и 50 кг цвят от бъз.

Служителите от Регионална дирекция по горите – Велико Търново са съставили 4 акта за установени административни нарушения по Закона за горите. Нарушенията са констатирани при извършване на рутинна проверка в гр. Велико Търново. Проверяващите са установили, че дърва за огрев в размер на общо 142 пространствени кубически метра, превозвани в 4 товарни моторни средства не са били придружени с превозен билет. Дървесината и камионите са задържани.

За същия период от време три екипа горски служители са проверили общо 300 превозни средства, натоварени с дървесина на трите постоянни контролни горски пункта в района на Регионална дирекция по горите – Пазарджик. В хода на проверките е констатирано едно нарушение на горското законодателство. Съставен е акт на водач на товарен автомобил, превозващ дървесина, който не е оборудван с GPS проследяващо устройство.