Министър Иванов в Карлово: Трябва да съхраним вековните традиции в отглеждането на рози
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Май 2022 14:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Иванов в Карлово: Трябва да съхраним вековните традиции в отглеждането на рози

/КРОСС/ „Трябва да съхраним вековните традиции в отглеждането на рози. Министерство на земеделието отчита значимото място на розопроизводството в своите политики за развитие на сектора, като приоритетно работи и за утвърждаване на експортния му потенциал". Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов в Карлово по време на Празника на розата, традиционно отбелязван от общината.

Аграрният министър посочи, че повече от три века България е създавала и съхранявала традиции в отглеждането на рози и в розопроизводството.
„Българската маслодайната роза притежава неповторим традиционен аромат и е позната в различни краища на света. Българското розово масло, което се цени високо на международните пазари, заслужено дава на България името „страната на розите", каза министър Иванов.
Той посочи, че в момента в условията на действащ Закон за маслодайната роза са регистрирани над 2 800 бр. земеделски стопани, отглеждащи Роза Дамасцена и Роза Алба, с площи от 45 000 дка и производство на 14-15 000 тона розов цвят.
„През последните няколко години, розопроизводителите и розопреработвателите са изправени пред много предизвикателства и ръководството на Министерство на земеделието търси всички възможни механизми за подкрепа на земеделските стопани, отглеждащи розовите насаждения, така че да могат да запазят, развият и затвърдят икономическата си устойчивост", каза още министър Иванов.
Той припомни, че с оглед предоставяне през 2022 г. на своевременна допълнителна подкрепа в сектор „Земеделие" Министерство на земеделието нотифицира пред Европейската комисия схема за държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19", която бе одобрена от ЕК на 7 април 2022 г. и ще се предостави за осигуряване на ликвидност за земеделските стопани, включително и розопроизводителите, чрез компенсиране на част от повишените разходи за производство, вследствие на пандемията от COVID-19.
„Бюджетът по схемата е в размер на 143 500 000 лв., като размерът на помощта за маслодайна роза е 1 250 лв./ха (около 5 млн. лв.). Изплащането на средствата е предвидено до 15 юни 2022 г.", посочи още министър Иван Иванов.
В рамките на посещението си в община Карлово министър Иванов проведе среща с представители на ръководството на общината, председателя на комисията по земеделие в Народното събрание Пламен Абровски, народни представители и розопроизводители от района. Бяха обсъдени теми, свързани с настоящата розоберна кампания и с изкупните цени. Присъстващите на срещата се обединиха, че са нужни промени в Закона за маслодайната роза с оглед на подобряване на функционалността му. Присъстващите земеделски производители изразиха благодарност на Министерството на земеделието за усилията и предвидените средства за сектора по COVID мярката в условията на увеличените разходи за производство.