10 полезни храни за пролетен детокс на организма
Секция: Здраве
28 Май 2022 18:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
10 полезни храни за пролетен детокс на организма

/КРОСС/ Пролетта идва, а с нея и умората от дългата зима. Пролетният детокс е добър, защото не само премахва токсините от тялото, но също така намалява талията и оформя бедрата. Какво трябва да бъде включено във вашето меню през пролетта?

Зелени храни

Всички зеленолистни зеленчуци са истински хранителни бомби. Това са спанакът, руколата, магданозът, копърът и киселецът. Те са пълни с антиоксиданти, които извеждат токсините от тялото и неутрализират агресията на свободните радикали. Богати са на витамин С и бета-каротин, които стимулират клетъчното обновяване и производството на колаген, който е отговорен за младостта и еластичността на кожата.

Чесън

Лютивият зеленчук е най-доброто оръжие за детоксикация и отличен помощник на черния дроб. Ефективно унищожава микробите и повишава имунитета, благодарение на съдържащото се в него витамин С. 

Яйца

През пролетта имаме нужда от протеини. Ето защо яжте яйца. Те съдържат всичките осем незаменими аминокиселини и органични серни съединения, които успешно помагат в борбата със свободните радикали и неутрализират токсините.

Копър

Копърът помага на стомашно-чревния тракт да се освободи от тежестта и газовете. Съдържащите се в него вещества действат спазмолитично и намаляват дискомфорта.

Брюкселско зеле

Миниатюрното зеле е подходящо за всички, които искат да намалят теглото си. Само 150 грама зеле осигуряват дневна стойност на витамин С, 3-4 грама фибри и само 38 калории.

Ленено семе

Лененото семе е богато на омега-3 мастна киселина, която укрепва имунната система и подобрява функционирането на сърдечно-съдовата система. Съдържа фибри, които понижават нивата на лошия холестерол и също могат да се свързват с токсините и по този начин да ги отстраняват от тялото. В същото време нормализира нивата на кръвната захар и потиска апетита.

Аспержи

Този зеленчук е богат на антиоксиданти и глутатион, съединение, което свързва токсините и ги извежда от тялото. Аспержите също съдържат пребиотици и аспарагин, аминокиселина, която служи като естествен диуретик и помага да се освободи тялото от излишната вода и сол.

Кисело мляко и кефир

Здравата чревна микрофлора е ключът към цялостното здраве. За да имате "добри"бактерии, яжте храни с пробиотици - например кефир или кисело мляко без добавки.

Броколи

Това е най-добрият приятел на черния дроб. Съдържа фибри, които подобряват функционирането на стомашно-чревния тракт и също така премахват токсините.

Цвекло

Цвеклото е пълно с антиоксиданти, които помагат на черния дроб да се справи с токсините. Зеленчукът също е добър източник на фибри и витамин С. Всички тези храни ще ви помогнат да направите пролетен детокс и да премахнете всички токсини от организма. Природата е пълна с ценни дарове. Трябва само да познаваме полезните свойства на всички продукти.