Симеон Дянков: Добре е да се откажем от руския газ
Секция: Анализи
29 Май 2022 10:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Симеон Дянков: Добре е да се откажем от руския газ

/КРОСС/ Добре е да се откажем от руския газ. Газът поскъпва навсякъде и не само руския газ. В рамките до 2-3 години - до 2026 година - газът ще се увеличи два пъти. Това каза бившият финансов министър Симеон Дянков в ефира на „Събуди се“ по Нова телевизия. Правителството много закъсня с някои от правните промени, които са необходими, а и нашата инфлация е над тази в Маастрихтските условия, така че януари 2024 г. България няма да влезе в еврозоната. Да се надяваме, че ще можем да влезем по-късно през 2024 или около средата на 2025 г. 

Влизането в еврозоната означава, че лихвите по кредитите ще се намалят автоматично с около 1%, тъй като това е разликата между лихвите в евро и тези в левове. „А понеже лихвите ще се вдигат в следващите година-две, това е добре дошло за България“

Необходима е сериозна комуникационна кампания сред българското общество, а такава в момента липсва, посочи Дянков.

Според него исканията на топлофикациите за поскъпване с до 300% са реални и са резултат от наложения мораториум върху енергоизточниците. Той определи тази мярка като погрешна, тъй като с времето тя натяга инфлацията. „Сега се получава атака, че процесът се забави и когато в другите държави инфлацията вече започва да намалява, в България обратно – този процес ще увеличава инфлацията и през следващите месеци. Така че да, аз очаквам рекордно вдигане на тези цени – просто няма как след мораториума това да не стане. Когато изкуствено държиш цените на определени услуги или продукти ниски, като махнеш мораториума, те се вдигат от само себе си – проста икономическа логика“, поясни бившият финансов министър.

Според него намаляването на ДДС на парното и топлата вода с 9% няма да намали сметките. „Това е проинфлационна поредица от мерки. По време на инфлация трябва да се опитваш да задържиш и дори да вдигнеш данъците, вместо да ги намаляваш по този начин. Това ще има още по-висок ефект върху вдигането на инфлацията, но е нормален процес. Голяма част от предложените мерки имат проинфлационен ефект“, допълни Дянков.

Вече не само социалнослабите, но и една значителна група от работещите са около прага на бедността. Мерките на правителството са закъснели, а някои и погрешни. „Затова единственият начин занапред според мен е много голям фокус точно върху кои социални групи и коя част от бизнеса правителството може да подпомогне“, смята финансистът.

Единственият реален начин да се борим с инфлацията е да вдигнем производителността, посочи Симеон Дянков.

Около 13% е прогнозата му за средногодишната. „Това означава, че в следващите месеци, особено през лятото, ще сме свидетели на инфлация, доближаваща 20%, защото в България инфлацията е най-висока през лятото. А на месечна основа, като стигнеш до 20%, вече този процес за голяма част от домакинствата е неуправляем“, заяви Симеон Дянков. Успокояване на инфлацията в България ще има вероятно чак през пролетта следващата година, прогнозира той.