Младежкият театър на протест
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Май 2022 12:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Младежкият театър на протест

/КРОСС/ Младежкият театър излиза на протест в понеделник, а причината е, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) иска да придобие част от сградата на театъра. Казусът е от февруари, когато КЕВР изпраща искане до регионалното министерство за използване на част от сградата на Младежкия театър, защото е с „отпаднала необходимост".

„Отпаднала необходимост" е формулировка, която е дълбоко невярна, защото още при избора на директор и концепция е заложено тук да има театрална сцена за куклен театър. Според мен това е похват за отнемане по административен начин", смята Мирослав Боршош - зам.-кмет по културата.

„Включително при нас има положително становище, че не е отпаднала необходимостта. Ние безапелационно заставаме зад този театър", заяви и министърът на културата Атанас Атанасов.

В писмена позиция до медиите от енергийния регулатор КЕВР обясняват, че изпитват спешна и неотложна нужда от допълнителни работни помещения заради сложната ситуация с енергийната криза. Според тях офисните помещения, стопанисвани от Младежки театър, никога не са били използвани за театрални нужди, а винаги са били отдавани под наем на частни ползватели.

„Това са помещения, които са собственост на театъра и които той иска да развива съобразно дейността си, тоест да създаде условия за създаване на една нова куклена сцена", обясни в предаването „Тази неделя" директорът на Младежки театър Михаил Байлов. По думите му новото в позицията на КЕВР е, че те искат помещението под наем, а не безвъзмездно.

Според зам.-директора на театъра това е невъзможно за реализиране, тъй като както Младежкият театър, така и КЕВР са държавни структури. „Абсолютно невъзможно е да има наемане от страната или от другата страна. В нашите планове това пространство присъства като бъдеща театрална куклена сцена", посочи и Делян Тодоров.