Николай Николов: Двата пожара над Рилския манастир са погасени категорично
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Май 2022 12:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николай Николов:  Двата пожара над Рилския манастир са погасени категорично

/КРОСС/ Двата пожара над Рилския манастир са погасени категорично. Продължават да дежурят екипи. Това каза директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

В резултат на пожара са унищожени около 10 декара гора и около 500 декара сухи треви и храсти. Причината за пожарите над Рилския манастир е мълния. „Този пожар сега на практика на 90 процента преповтаря пожарите от преди 8 години в същия район. За щастие нашите момчета познават вече района. Бяха направени пътища, които използвахме при гасенето на пламъците сега", обясни главен комисар Николов.

Само от началото на годината в ГДПБЗН са регистрирани над 20 хиляди произшествия, от които 15 хиляди са пожарите.

Пожароопасният сезон вече е обявен със заповед на областните управители. Особено внимание сега трябва да бъде насочено към опазване на реколтата, подчерта той. „Унищожаване на сухата тревна растителност е един бич, който все още продължава. На второ място - техниката, която е на полето, трябва да е безопасна. Всичко е свързано с човешката небрежност", заяви главен комисар Николов.

Социалните домове за възрастни хора и за деца са контролирани постоянно. Към края на миналата година статистиката отчита 1800 проверки, като в 305 от обектите са констатирани нарушения. „За радост, те не са толкова тежки, че да водят до прекратяване на дейността. Свързани са преди всичко с липсата на табели за евакуация, годни противопожарни уреди, проведени инструктажи. В повече от 90% от нашите предписания нещата са изпълнени, останалите контролираме", поясни директорът на ГДПБЗН.