"Отче наш" звуча на арамейски при тайнството Евхаристия в "Св. Александър Невски"
Секция: Православие
29 Май 2022 17:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Отче наш" звуча на арамейски при тайнството Евхаристия в "Св. Александър Невски"

/КРОСС/ Песнопения на езика, говорен от Господ Иисус Христос, огласиха Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" на възкресната св. Литургия. Гости на Българската православна църква са Негово Високопреосвещенство Гурийски митрополит Андрей и придружаващи го духовници, сред които и известният със своите песнопения на арамейски език - архим. Серафим Бит-Хариби, съобщиха от Патриаршията.

Божествената св. Литургия бе отслужена от Гурийски митрополит Андрей и Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод в съслужение с архим. Серафим Бит-Хариби, ставр. ик. Костадин Гаврилов, прот. Антоний Милушев и протодяконите Александър Нешев и Деян Коруновски

По време на тайнството Евхаристия Господнята молитва "Отче наш" бе изпълнена на арамейски език, а на причастния канон отец Серафим, заедно с хористи изпълниха песнопения на езика, говорен от Христос. Гостуването на духовниците у нас е по повод Деня на независимостта на Грузия, както и отбелязване на 30-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Грузия.

Празничните събития се състояха на 28 май в Бачковската св. обител, където се състоя и църковния концерт с грузински православни песнопения. В края на Божествената св. Литургия епископ Герасим поздрави митрополит Андрей и гостуващите духовници и православни християни и им благодари за изпълняването на православните песнопения.

Епископ Герасим каза още, че благодарение на тези песнопения имахме възможност да се докоснем до древния език, говорен от самия Спасител и апостолите, както и да се обогатим от богатата духовна съкровищница на Православната ни вяра. Изпълнението на песнопенията бе излъчено на живо.