Симфоничният оркестър на Опера Пловдив на софийска сцена, представя Малер – Симфония 4
Секция: КУЛТУРА
30 Май 2022 16:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Симфоничният оркестър на Опера Пловдив на софийска сцена, представя Малер – Симфония 4

/КРОСС/ Оркестърът на Държавна опера – Пловдив участва в програмата на МФ „Софийски музикални седмици“ с изпълнение на Малер – Четвърта симфония на 3 юни в НДК, Зала 9, от 19 часа. Музикантите,  наследници на традициите на Пловдивската филхармония със 75-годишна история, са ръководени от маестро Диан Чобанов. Солист на концерта е сопраното Вера Гиргинова.

Своята Четвърта симфония Малер пише на границата на двете столетия, през 1899 – 1901.  За финал на симфонията Малер въвежда песента „Das himmlische Leben” („Небесният живот”), в която е обрисуван животът в райските селения през наивния поглед на едно дете. Тази песен Малер създава още през 1892 в Хамбург, докато работи над Втора симфония. Първоначално композиторът е смятал да въведе тази песен в последната част на Третата си симфония, но в последствие се отказва и решава да я превърне във финал на Четвърта. Характерът на тази песен фактически определил цялата симфония – нейното образно съдържание, своеобразната иреалност, камерното звучене, смалените мащаби в сравнение с останалите Малерови симфонии. Нарича я симфония "хумореска", една хумореска с размерите на свят. Философска хумореска, пораснала от една мъничка песен, достигнала до "небе, цяло в цигулки", както се пее в песента.

Солист на вечерта, красивата дама сопрано Вера Гиргинова, съчетава едновременно успешна карира на оперна певица и архитект. В момента е щатен солист на Държавна Опера Пловдив, а сред ролите, които e изпълнявала на сцена са Моцартовите: Донна Анна и Донна Елвира от „Дон Жуан”, Фиордилиджи от „Така правят всички”, Графиня Розина от„Сватбата на Фигаро”; Розина от „Севилският Бръснар” на Росини, Вердиевите Виолета от „Травиата”, Джилда от „Риголето” и Нанета от „Фалстаф”; Пучиниевите Лаурета от „Джани Скики” и Мюзета от „Бохеми”; Татяна от „Евгени Онегин” на Чайковски, Адела от „Прилепът” на Щраус и много други. Лауреат е на редица конкурси, сред които: Конкурсът за млади оперни певци „Гена Димитрова” (2009г), Конкурсът „Европейска общност“ в Сполето, Италия (2010г) и Международния певчески конкурс „Елена Николай” (2013). Вера Гиргинова изработва вокалната си техника с едни от най-големите български и италиански оперни имена (Рената Ското, Фиоренца Косотто, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Дарина Такова, Стефка Евстатиева, Ана Ванди, Мирела Паруто и др). Специализирала е в Италия: първо като стипендиант на Академия „Борис Христов” в Рим, после в Академия Киджана в Сиена със стипендия от Фонд „Райна Кабаиванска”, а в периода 2010-2012 става стипендиант на престижното Опера Студио към Академия Санта Чечилия в Рим, където се обучава при прочутата Рената Ското.

Маестро Диан Чобанов, който ще бъде на диригентския пулт е музикален директор на Държавна опера Пловдив от сезон 2013/2014 г. От 2009 г. Маестро Чобанов е главен диригент на балета на Хърватската национална опера в Загреб. Бил е и главен диригент на Хърватския камерен оркестър (2012-2014); постоянен диригент на Оркестъра на замъка Шьонбрун (2004-2012). Диан Чобанов е първи диригент на Софийската филхармония (2004– 2010) и главен диригент на Държавна опера Стара Загора (2007–2012). За сезон 2020/21 Чобанов е главен гост-диригент в сръбския Народен театър в Белград и Нови Сад. Той е дирижирал Симфоничния радио оркестър на Виена, Оркестър на „Арена ди Верона", Пражкия радиооркестър, Будапещенски фестивален оркестър; Дохнани оркестър Будапеща, Филхармонията в Баден-Баден; Симфоничния оркестър на БНР, Национална опера и балет, София; RTS – Белград, Операта в Белград, Ансамбъл "Cantus" в Загреб, Камерен оркестър B-A-C-H Екатеринбург, Филхармония „Олтения", Крайова; Брашовската филхармония, Македонската опера и балет и Македонска филхармония, Скопие; Филхармоничните оркестри на Калабрия, Палермо и Бари, Опера в Астана, Казахстан, Албанската национална опера, Симфоничния оркестър Куритиба в Бразилия и много други. През 2021г. маестро Диан Чобанов дирижира в Белград – оперна гала с участието на Пласидо Доминго.

От 2012 г. г-н Чобанов е постоянен гост-професор в East China Normal, Университет Шанхай, Китай. Води майсторски класове по дирижиране в Колумбийския университет (САЩ) през 2010 г. и в Консерваторията Густав Малер, Виена през 2012 г. Бил е член в журито на международни диригентски конкурси Загреб 2015, Будапеща 2018, Казахстан 2019 и Белано, Италия 2021.