Проф. Д. Димитров: Подкрепям искането на синдикатите за незабавно изплащане на задържаните 20 млн. за висшите училища
Секция: ИКОНОМИКА
03 Юни 2022 12:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Д. Димитров: Подкрепям искането на синдикатите за незабавно изплащане на задържаните 20 млн. за висшите училища

/КРОСС/ „Икономически растеж и просперитет се постигат с високообразовани хора. Всички разчитаме на тях да изведат България от кризата с възможно най-малко сътресения. За това и трудът на преподавателите в университетите трябва да бъде оценен спрямо отговорностите и качеството, което очакваме. Заплащането чувствително изостава спрямо другите сектори, дори и спрямо учителите в началните и средни училища. Този дисбаланс трябва да бъде коригиран“. Това коментира ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров по повод настояването приетите средства в чл. 1, ал. 5, ред 2.9 от Закона за държавния бюджет (ЗДБ) за 2022 г. - субсидия за издръжка на обучение в размер на 20 млн. лв., да бъдат преведени незабавно на държавните висши училища, а не да се чака актуализация на бюджета, както бе заявено от парламентарната трибуна тези дни.

Зад искането на Националният браншов синдикат "Висше образование и наука" (ВОН-КНСБ)  застават всички синдикални дружества в УНСС - Синдикална секция към КТ "Подкрепа" и Синдикална организация на Асоциация на демократичните синдикати, които проведоха незабавни консултации с ректорското ръководство. 

Според председателя на  ВОН-КНСБ доц. Лиляна Вълчева, която е и председател на Съвета на настоятелите на УНСС, Министерството на финансите и Министерството на образованието и науката (МОН) не трябва да нарушават приетия от Народното събрание държавен бюджет за 2022 г., нямат право да налагат и ограничения на средства, договорени единствено и само за заплати. Те са предвидени като средства за допълнителна субсидия за увеличаване на трудовите възнаграждения на членовете на академичния състав в държавните висши училища. Към настоящия момент не само не е изпълнен Законът за държавния бюджет, но и се създават допълнителни затруднения. Лицата, заемащи академични длъжности, не могат да получат предвидените средства от 1 април т.г., които са пряк резултат от усилията на ВОН-КНСБ и подкрепени от Съвета на ректорите за ръст на работните заплати с 15 процента. Нарушено е правото на труд и навременно заплащане на дължимо възнаграждение на всеки един член на академичния състав в държавните висши училища, предвидено в ЗДБ за 2022 г., като компенсация на неблагоприятните последици, резултат от инфлационните процеси в страната, посочват от ВОН-КНСБ.

Синдикатите настояват от 1 юли 2022 г. с предстоящата актуализация на бюджета за 2022 г. за допълваща субсидия за издръжка на обучение в държавните висши училища, която да е в размер на нови 20 млн. лв., с което общо за годината, средствата за издръжка на обучение да станат 40 млн. лв.