BusinessEurope има нов президент
Секция: ИКОНОМИКА
04 Юни 2022 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
BusinessEurope има нов президент

/КРОСС/ Мария Минчева, зам.-председател на БСК участва в Съвета на президентите на BusinessEurope, който се проведе на 2 юни в Прага.

По време на срещата, Съветът на президентите на BusinessEurope единодушно избра Fredrik Persson (Фредрик Персон), който доскоро беше президент на Конфедерацията на швейцарските работодатели (Svenskt Näringsliv) и настоящ президент на Ellevio AB, както и на JM AB, за наследник на Pierre Gattaz (Пиер Гатаз) за президент на BusinessEurope. Мандатът на Фредрик Персон е двугодишен, с възможност за еднократно подновяване.

При предаване на поста досегашният президент заяви: „Радвам се, че Фредрик Персон ще ме наследи. Той е вицепрезидент на BusinessEurope от 2020 г. и активен член на нашия Съвет на президентите от 2017 г. Г-н Персон е успешен предприемач и убеден европеец. С този богат опит той е президентът, от който BusinessEurope се нуждае в тези смутни времена."

На свой ред новоизбраният президент сподели: „Очаквам с нетърпение да продължа успешната работа на Пиер Гатаз и да засиля гласа на милионите малки, средни и големи компании в Европа, които представляват 40-те федерации-членки на BusinessEurope. Основно е ЕС да се стреми към амбициозна програма за конкурентоспособност, за да осигури сигурност на своите граждани и да управлява прехода към устойчиво бъдеще, надграждайки силата на единния пазар на ЕС. Заемането на важна позиция в този критичен период от европейската история е голяма отговорност и истинска чест за мен.”

Според Фредрик Персон, силните и конкурентоспособни компании са предпоставка за мир и просперитет, устойчива и развиваща се Европа, за силна икономика, работни места и благосъстояние. Новоизбраният президент e убеден, че във време, когато Европа е изправена пред големи предизвикателства, е по-важно от всякога да се засили диалогът и сътрудничеството между бизнеса и политиците. “Желанието ми е да надграждам здравата основа на BusinessEurope и допълнително да укрепвам и засилвам ролята ни на ключов играч на европейско ниво. Използвайки знанията и иновативната сила, които съществуват в европейските компании, ние ще превърнем иновативните идеи в работещи и ще укрепим конкурентоспособността и общественото развитие на Европа", сподели още Фредрик Персон.

През месец май Фредрик Персон и председателят на БСК Добри Митрев проведоха онлайн среща, на която бяха обсъдени редица важни аспекти от икономическия и политически живот на Европа.

По време на дискусията Добри Митрев сподели, че БСК приветства намерението на г-н Персон да работи за запазване и повишаване на конкурентоспособността на предприятията в Европа. Председателят на БСК посочи също, че е необходимо да се обърне по-голямо внимание върху проблемите на малките икономики. „В редица случаи те са различни и много по-значими като влияние върху икономическите процеси в тези страни, в сравнение с тези на по-големите икономики. Това се отразява и във формирането на редица регионални или тематични неформални съюзи на бизнес-организациите, включително в сферата на дигитализацията и изкуствен интелект като тема, обединяваща по-малките икономики.“

Сред дискутираните теми бяха и пакета предложения „Подготвени за цел 55“, Европейската схема за квоти с емисии до 2030 г., цените на електроенергията и крайните продукти, инфлацията на национално и европейско ниво, проблемите с изтичането на инвестиции, нуждата от допълнителен акцент и внимание към страните – външни граници на ЕС и др.