Стотици присъстваха на нестинарските игри в село Българи
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Юни 2022 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стотици присъстваха на нестинарските игри в село Българи

/КРОСС/ И тази година традиционните нестинарски игри в чест на „Св. св. Константин и Елена" привлякоха вниманието на стотици хора, любопитни да наблюдават на живо редкия обичай в с. Българи, Община Царево. Празненствата от години се организират в нощта на 3-ти срещу 4-ти юни, когато по стар стил е денят на светиите. Българи остана единственото нестинарско село в България.

Тук старинният обичай се изпълнява в автентичния му вид така, както е запазен от години. Нестинарските игри в с.Българи са вписани в представителния списък за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО през 2009 г.

Програмата на празника започна рано сутринта в 9 часа с празнична литургия за освещаване на иконите в храм "Св. Св. "Константин и Елена". След това из селото премина шествие, а в 15 часа бе запален огънят за нестинарите. Иконите на Св. Св. Константин и Елена бяха "облечени" в конака и с шествие се отнесоха до аязмото и одера на Св. Константин.

Сред гостите бяха царският зет Китин Миньос. Съпругът на дъщерята на Симеон Сакскобургготски - Калина е посланик на добра воля към Юнеско и снима филм, който популяризира България.
Кулминацията на вечерта, както винаги, бяха нестинарските игри от 22 часа, които всяка година спират дъха на присъстващите. Писъкът на гайдите и думкането на нестинарския тъпан, мистерията на танца в огъня, отново създадоха онова необяснимо усещане за тайнство, разпънато между свещено и езическо, запазено през вековете.