Теодора Генчовска:Случилото се в Битоля е израз на говора на омразата
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Юни 2022 10:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Теодора Генчовска:Случилото се в Битоля е израз на говора на омразата

/КРОСС/ Благодаря за бързата реакция и на пожарната, и на полицията, на дежурния прокурор и на всички криминалисти, които веднага са се отзовали на сигнала и са предприели всички необходими мерки за овладяване на пожара в Културния дом „Иван Михайлов" в Битоля. Директорът на полицията на Битоля се ангажира да вложи всички усилия за разкриване на извършителя на този изключително неприятен вандалски акт. Моите очаквания са, че и съдебната власт в РСМ ще свърши своята работа. Това каза министърът на външните работи Теодора Генчовска в предаването „Тази неделя" по бТВ.

Външният министър разказа, че е видяла един от записите на охранителните камери. Палежът на културния ни център в Битоля е извършен изключително хладнокръвно, целенасочено и преднамерено, заяви тя. „Вижда се мъж, който пристига на колело, изключително спокоен. Слиза от него, сваля една туба със запалима течност и спокойно излива течността пред входната врата на културния дом, след което спокойно я запалва", разказа Генчовска.

Според нея е възможно мъжът да потърси лекарска помощ ако има изгаряния от силния огън.

Единствено бързата реакция на местната полиция и пожарна са спасили културния дом от по-големи поражения. „Човекът е с маска, но няма нищо специфично в облеклото му. Млад, добре сложен мъж, здрав, спокоен", казва Генчовска.

„Случилото се в Битоля е израз на говора на омразата. Очакванията ни са Република Северна Македония и правителството й да имат последователна, всеобхватна политика за преодоляване на говора на омразата", каза външният министър.

Според нея е нормално да има очаквания за започване на преговорния процес за приемането на РСМ в ЕС, но това е въпрос на отговорност от тяхна страна кога ще постигнат конкретни резултати по договореностите. „Винаги сме казвали, че процесът е основан на заслуги. От българска страна никога не са поставяни срокове и дати. Оптимисти сме по отношение на постигане на резултати. Кога и как - пак е въпрос на готовността на колегите от правителството от РСМ да реализират тези договорености", коментира министър Генчовска.