Китай клонира прасета с помощта на робот
Секция: Наука
05 Юни 2022 13:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китай клонира прасета с помощта на робот

/КРОСС/ Екип от учени от китайския университет Нанкай е разработил метод за клониране на прасета, при който се използва само робот, и първите седем прасенца вече са родени. Това се казва в съобщение за пресата, публикувано на уебсайта на университета.

Университетът съобщи, че в края на март женска обикновена свиня е подложена на процес на осеменяване, при който на всеки етап е използван робот. Тя е родила седем прасенца от породата Landrace.

„Всяка стъпка от процеса на клониране беше автоматизирана и нито един човек не участваше в нито една операция по време на процеса на клониране", заяви Лю Яоуей, един от членовете на изследователския екип, цитиран от вестник „Саут Чайна Морнинг Пост".

Според него клонирането с помощта на робот увеличава вероятността за успех на клонирането като цяло, защото действията на робота са по-точни и вероятността те да повредят клетките е по-малка, което се случва често, когато операцията се извършва от хора.

Както се отбелязва в публикацията, през 2017 г. учени от университета Нанкай са отгледали първите в света прасенца, клонирани с помощта на робот, но по това време учените все още са участвали в някои от етапите на клонирането.

Според Лю Яоуей новата технология ще помогне на Китай, който е най-големият потребител на свинско месо в света, да стане по-независим от вноса на продукта, особено предвид забраните за търговия от страна на САЩ и други западни държави. 

Източник:БГНЕС