Димитър Маргаритов: В България няма риск от продоволствена криза
Секция: ИКОНОМИКА
05 Юни 2022 11:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Димитър Маргаритов: В България няма риск от продоволствена криза

/КРОСС/ В световен мащаб има рискове от продоволствена криза, в България обаче няма, защото страната ни разполага с достатъчно запаси от стоки от първа необходимост. Това коментира в студиото на „Събуди се" зам.-министърът на икономиката Димитър Маргаритов.

„Трябва много внимателно да следим тенденциите, за да можем да реагираме. Но засега в България такъв риск няма", подчерта още той.

По думите на Маргаритов поскъпването на горивата е факт още преди да се заговори за отстъпката от 25 ст. „Ръстът в цените е икономическа тенденция, която на този етап няма общо с планираната мярка", уточни зам.-министърът.

„Цените на горивата се повишават вече почти една година. Има пазарна логика в това да се повишават с малко. Ако обаче изведнъж видим едно повишаване след въвеждането на мярката, то тогава има механизми за противодействие. Това ще бъде подложено на специален мониторинг и институциите ще бъдат безкомпромисни", обеща той.

Маргаритов посочи, че след въвеждането на мерките ще има интензивен и всеобхватен контрол. „Това ще доведе до допълнителни гаранции, че въвеждането на мерките няма да изкуши търговците да интерпретират мерките превратно и да вземат тези пари в джоба си, без потребителите да ги усетят", каза той.

С особено внимание ще се наблюдава цената на хляба. „Би трябвало тя да падне. И тези, които го произвеждат, казват, че няма пречка това да се случи след въвеждането на тази мярка", обясни зам.-министърът на икономиката. Той допълни, че целта на мерките е да не намалява покупателната способност на хората.

Той апелира потребителите да реагират хладнокръвно и разумно, да се възползват от промоциите и да не се презапасяват, защото това създава изкуствена тежест върху пазара в посока покачване на цените. С тези стъпки и с въвеждането на мерките Маргаритов прогнозира облекчаване на тенденциите за влошаване на инфлационната среда.