Кафето помага на работата на мозъка
Секция: Наука
06 Юни 2022 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кафето помага на работата на мозъка

/КРОСС/ Обикновено кафето се пие за събуждане, за удоволствие или се използва като повод да се разменят няколко думи с приятели, съобщи „Труд бг“. Но оказва се, че успоредно с това то може да се отрази положително на работата на мозъка. Причината за това е, че невронните връзки се реорганизират и по този начин подобряват когнитивните функции. Изследването по тази тема е на учени от различни изследователски центрове в Южна Корея. Тяхното проучване е публикувано в списание Scientific Reports.

В експеримента участват 21 възрастни доброволци, които са в добро здраве. За целта на изследването, те е трябвало в деня преди експеримента да не пият напитки с кофеин и да не приемат лекарства. Участниците преминават през невропсихологични и електроенцефалографски изследвания. Това се случва преди да пият кафе и половин час след това.

Учените анализират получените данни и установяват, че след като доброволците са пили кафе, структурата на функционалните невронни връзки в мозъка се променя, като тя става по-ефективна. Участниците, които са пили кафе показват по-добри резултати от тестовете, свързани с работната памет, вниманието и мисленето.

Затова получавате още една добра причина да си направите ароматно кафе. Освен да се почувствате по-добре и мозъкът ви ще може да работи по-качествено.