Над 4000 проверки извършиха служителите от държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Юни 2022 07:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 4000 проверки извършиха служителите от държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите

/КРОСС/ 4372 са проверките, извършени от служителите от държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите, за периода 3-6 юни 2022 г.

През посочения период 105 екипа горски инспектори от Регионалните дирекции по горите са извършили общо 2690 проверки в цялата страна.

Проверени са 230 обекта за складиране, преработване и експедиране на дървесина, 360 обекта за добив на дървесина, над 1100 превозни средства, транспортиращи дървесина, 270 риболовци и 730 физически лица.

В резултат на осъществените дейности по контрол върху опазването на горските територии, служителите при регионалните дирекции по горите са съставили 27 констативни протокола и 40 акта за установени нарушения, от които 36 по Закона за горите и 4 по Закона за рибарството и аквакултурите.

Задържани са близо 20 кубика дърва за огрев, две моторни превозни средства, една каруца и един моторен трион.

Установените нарушения през периода са за: сеч на немаркирани дървета от обекти за добив на дървесина; транспортиране и съхранение на немаркирана дървесина и/или непридружена с превозен билет; транспортиране на дървесина с превозни средства, с нефункциониращи или неснабдени с GPS устройства; неотговарящи на нормативните изисквания системи за постоянно видеонаблюдение и некоректно водене на електронни дневници на обекти за складиране, преработване и експедиране на дървесина и други. 

Добив на дървесина от дървесен вид трепетлика, без да е разрешена сечта му с издаденото позволително, са установили служители на Регионална дирекция по горите – Сливен. Нарушението е констатирано в дърводобивен обект, в горска територия – държавна собственост, стопанисвана от ТП „Държавно горско стопанство Тича“.

Служители на Регионална дирекция по горите – София са задържали в землището на Ботевград моторно превозно средство и транспортираните с него 6 куб. м дърва за огрев. Дървесината е била немаркирана и непридружена с превозен билет. Съставен е акт на водача на товарния автомобил. Проверяващите са установили, че дървесината е добита от горска територия – частна собственост, с издадено позволително за сеч.

За същият период по чл. 163 от Закона за горите служителите в държавните предприятия са извършили общо 1 682 проверки. 832 са проверките на обекти за добив на дървесина, 597 - на превозни средства. 20 – на ловци, 3 на риболовци и 230 на други физически лица. В резултат са съставени са 21 акта за установяване на административни нарушения и наказания по Закона за горите. Задържани са 19,50 пространствени кубически метра дърва, едно моторно превозно средство и един моторен трион.