Студенти от Македония ще се обучават във филиал на Великотърновския университет в гр. Свети Николе
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Юни 2022 14:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Студенти от Македония ще се обучават във филиал на Великотърновския университет в гр. Свети Николе

/КРОСС/ Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ ще има поделения в град Свети Николе, Република Северна Македония, реши правителството.

В поделенията ще се подготвят студенти по три специалности от професионалните направления „Филология“, „Науки за земята“ и „Информатика и компютърни науки“ за придобиване на образователно-квалификационна степен „магистър“.

Професионалните направления са избрани в съответствие с потребностите на региона от висококвалифицирани специалисти за определени професии. Обучението ще се провежда на английски език и студентите, завършили го успешно, ще получават диплома на Великотърновския университет и европейско дипломно приложение.

Предвижда се първоначално да бъдат приети от около 100 студенти след придобита степен „бакалавър“.

Създаването на поделенията ще удовлетвори образователните потребности на живеещите в региона и ще им осигури достъп до модерно висше образование, което гарантира добро личностно развитие и професионална реализация.

Предложението за откриването на поделенията е на ректора на университета във Велико Търново проф. д-р Христо Бонджолов. В мотивите на Академичния съвет се посочва, че по този начин ще се утвърди значението на висшето училище като средище за обучение и изграждане на висококвалифицирани специалисти.

С откриването на поделенията Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ ще развие на по-висока степен международната си конкурентоспособност и ще подкрепи провежданата дългогодишна политика на българската държава както за привличане на чуждестранни студенти, така и за задълбочаване на доброто взаимодействие в областта на образованието и науката с Република Северна Македония.