Вицепрезидентът: Образование и култура са равни на просперитет
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Юни 2022 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепрезидентът: Образование и култура са равни на просперитет

/КРОСС/ Ако пренебрегнем днес образованието и културата, утре последствията ще бъдат големи. Образованието и културата са равнозначни на просперитет. В този дух трябва да възпитаваме поколенията. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч  първа конференция по френски език „Предизвикателствата пред езиковото разнообразие в Европа в дигиталната ера и мястото на френския език в България“. Форумът се организира от Френския институт в България и Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България. Конференцията е част от програмата на френското председателство на Съвета на Европейския съюз. Илияна Йотова изтъкна тежките проблеми по време на председателството и поздрави Париж, че въпреки кризите е поставил като приоритет образованието и културата.

„Езикът е идентичност, суверенитет, история и бъдеще. В голямото европейско семейство изповядваме общи ценности, но това семейство е богато, точно защото сме различни. Всеки със своя образ, неизменна част от който е езикът“, заяви вицепрезидентът.

В приветствието си Йотова подчерта дългата традиция на франкофонията в България още от времето на Възраждането. Вицепрезидентът сподели за срещата си през 2021 г. в Париж с генералния секретар на Международната организация на Франкофонията Луиз Мушикивабо, която изтъкна достойното място на страната ни в организацията. Миналата година бяха отбелязани 30 години от членството на България.

Йотова поздрави ръководството на Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“, която определи като еманация на езиковите гимназии в страната. Вицепрезидентът изтъкна високото ниво на езиково обучение в България и благодари на учителите.

По-рано Илияна Йотова проведе среща с кмета на община Ловеч Корнелия Маринова, на която беше обсъдена необходимостта от по-голямо внимание от централната власт към местната и по-активна съвместна дейност.