Мицотакис: ЕС трябва да интегрира Западните Балкани до 2033 г.
Секция: СВЯТ
10 Юни 2022 20:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мицотакис: ЕС трябва да интегрира Западните Балкани до 2033 г.

/КРОСС/ Европейският съюз трябва да предложи интегрирането на всичките шест страни от Западните Балкани в ЕС до 2033 г. Това е една "смела, но необходима стъпка", заяви премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис, предаде Ройтерс.

В статия, публикувана в "Политико" преди срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) в Гърция, Мицотакис заяви, че ЕС трябва да докаже, че когато "представя визия, има намерението и капацитета да я следва".

Според него визията за присъединяването на региона към ЕС е станала "размита, избледняваща в очите на разочарованите и обезверени граждани", тъй като през последните години разширяването на ЕС се забави заради опасения, свързани със сигурността, управлението и миграцията.

"Моето послание днес е ясно: В съответствие с определените критерии нека предложим интегрирането на всички Западни Балкани в ЕС до 2033 г. - амбициозен, но постижим срок. Това отдавна трябваше да се случи", заяви Мицотакис.

"Първата стъпка трябва да бъде решение след две седмици в Брюксел за деблокиране на пътя на Северна Македония и Албания", подчертава той.

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани е насрочена за 23 юни.