Днес официално се открива летният туристически сезон
Секция: Туризъм
11 Юни 2022 12:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Днес официално се открива летният туристически сезон

/КРОСС/ Днес официално откриваме летния туристически сезон. Всеки ден осъмваме с нови и нови по-високи цени.

Още с първата крачка на ивицата правят впечатление цените на плажните принадлежности. Цените на чадъри и шезлонги са се запазили, както през миналата година. Цените по Северното Черноморие достигат до 10 лв., а на някои места дори повече.

„В момента имаме 25 спасители. На 10 поста са разположени, като на всеки пост има по двама. Съответно има и сменници. През сезона от 1 юли, ще бъдат разкрити още 5 поста", увери варненският старши спасител Георги Есов.

Проверяваме какви са цените в крайбрежните ресторанти. За целта влизаме в произволно избрано заведение, за да видим колко ще ни струва любимата комбинация - бира с цаца. Отваряйки менюто, веднага ни прави впечатление увеличението на цените, а ресторантьорите споделят, че поскъпването е неизбежно.

„Спрямо миналата година средно увеличението на цените варира от 10 до 15%. Говоря за цени в меню. Суровините, доставките и всичко друго, с което работим, сравнено с миналата година, цените им са скочили с над 20-25%", казва Снежана Бойкова, която е управител на крайбрежно заведение.

В нейния ресторант бирата и цацата ни струват общо 12 лв. Има места по родното Черноморие, на които тази класическа комбинация излиза доста по-солено.

„Гледаме поне в началото, докато не сме в активен сезон, да не вдигаме цените до степен, в която да отблъснем клиентите, тъй като ние не сме от година-две. Във Варна хората ни познават, имаме си постоянни клиенти. Държим и на качество, и на цена", допълва Бойкова.

Поскъпване има и при нощувките. В „Златни пясъци" цените са с 20% нагоре.

Станислав Стоянов е зам.-председател на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци. Той споделя, че в последно време разходите на хотелиерите са се вдигнали главоломно.

От бранша обаче казват, че увеличението на цените поне на този етап не влияе на търсенето. „Това увеличение не спира туристите, има търсене. Гостите продължават да се записват. Всички са наясно, че разходните части не могат да бъдат прескочени. Влизат в положението. Към момента записванията спрямо същия месец на миналата година са горе-долу едно към едно, с тенденция на леко покачване", каза още Стоянов.