Христо Проданов: Политическата криза неминуемо ще се отрази и на туризма
Секция: Туризъм
12 Юни 2022 09:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Христо Проданов: Политическата криза неминуемо ще се отрази и на туризма

/КРОСС/  Оттеглянето от властта на ИТН в такъв момент според мен е безотговорна позиция. Защото в момент, когато предстои приемане на бюджет, за да може по някакъв начин да се опитаме да смекчим ударите на кризата, това е безотговорно, но това е тяхно решение. Миналата година на два пъти тази партия развали парламенти, няма да се учудя това да се случи и за трети път. Това каза министърът на туризма Христо Проданов в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

Проданов не пожела да се ангажира с прогноза ще има ли нови избори, но подчерта, че ако се наложи, „ще правим“. Според него напълно е възможно и формирането на правителство в рамките на същия този парламент. „В политиката е важно да носиш отговорност и да изпълниш ангажиментите, които си поел преди изборите. Ако има такива, които смятат да следват политиката на борбата с корупцията, на повишаването на доходите и връщането на правовата държава – може би ще се водят и разговори за друго правителство в рамките на този парламент“, коментира той.

Към момента не са водени разговори между коалиционните партньори за разпределението на четирите министерства, тъй като на практика двама от министрите все още не са подали оставки.  „Нека това да стане факт и тогава ще има коалиционни разговори и ще се изяснят тези въпроси“, допълни Проданов.

Той отказа да коментира спекулациите, че Крум Дончев от БСП ще оглави Спортното министерство. „Не са водени такива преговори затова няма как да има спрягане на такива имена“, посочи още веднъж той.

Политическата криза по думите му неминуемо ще се отрази и на туризма. „Политическата несигурност води до икономическа такава и в момент, в който имаме толкова кризи – война на 500 км на нашите граници, наистина е несериозно да се мисли“, посочи министър Проданов.

По думите му причината ИТН да напусне властта е скандалът с исканите 3,9 милиарда лева за пътища от регионалния министър, които не бяха отпуснати от Министерския съвет. „Това беше поводът за скандала в МС. Това са фактите. Мисля, че това е причината, освен, ако няма някаква скрита, за която ние не знаем“, допълни той.

Христо Проданов изрази надежда, че депутатите ще проявят разум при актуализацията на бюджета, защото тя е изключително важна. „С депутатите на БСП ще се отнесем отговорно. Ситуацията е наистина тежка, но се надявам че ще има някакъв разум, за да се случат тези промени. Категорично за БСП мога да заявя, че тя прави политика на светло и не сме водили разговори с никой да се отцепва от някаква партия. Депутатите са избрани свободно от своите избиратели, за да могат да решат каква позиция да заемат и коя посока да поемат в следващите месеци“, категоричен е той.

Средното поскъпване по Черноморието е около 15-20%, обяви министърът на туризма. Очакванията му за брой туристи са  за доближаване до нивата от 2019 г. Както всяка година, те са равномерно разпределени по Северното и Южното Черноморие. „Най-висок ръст ще имаме от Полша, Унгария, Великобритания и Израел“, обяви той.