Илияна Йотова беше удостоена със званието „почетен гражданин“ на Винга
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Юни 2022 11:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илияна Йотова беше удостоена със званието „почетен гражданин“ на Винга Вратата ни е широко отворена за нашите приятели от България, заяви кметът Йоан Негрей

/КРОСС/ Със званието „почетен гражданин" на румънската община Винга беше удостоена вицепрезидентът Илияна Йотова. „Вратата ни е широко отворена за нашите приятели от България", заяви кметът Йоан Негрей на тържественото заседание на местния съвет. Един от членовете на съвета е от български произход.

Около 600 етнически българи живеят в община Винга, те пазят българските традиции, език и култура. Първите българи се преселват в Румъния преди три века, бежанци след Чипровското въстание. Банатските българи са най-старата диаспора в северната ни съседка.

Йотова връчи на кмета Негрей почетния плакет на вицепрезидента. „Румънската държава е създала всички условия за гарантиране правата на малцинствата - така, както подобава на държава член на Европейския съюз. Българите са вписани в Конституцията, имат право на самоопределение, на преподаване на майчин език и съхраняват своите традиции и култура", изтъкна вицепрезидентът. Илияна Йотова подчерта, че в днешните трудни времена добросъседството е залог за мир.

„Зарекъл съм се, докато съм кмет, общността във Винга да живее в мир, разбирателство и уважение, независимо от своя етнос и националност", заяви Йоан Негрей.

„Днес с Вас ни посещава България", обърна се към вицепрезидента Йотова Георги Наков - депутат от българското национално малцинство и почетен консул на България в град Тимишоара.

Илияна Йотова е на посещение във Винга по повод 130-годишния юбилей на Римокатолическата църква „Св. Троица", изградена от банатските българи. В нея са запазени реликви от 1703 г., пренесени от българите.