Пламен Шалъфов: Около 7000 човека в МВР ще бъдат съкратени
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Юни 2022 18:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пламен Шалъфов: Около 7000 човека в МВР ще бъдат съкратени

/КРОСС/ МВР е една от най-големите структури в държавата и реформата там е доста трудна и сложна. На актуализацията не се предвижда съществена промяна в посока увеличаване средствата за ведомството, но промените са готови и министър Рашков скоро ще ги обяви. Това каза Пламен Шалъфов от „Продължаваме промяната" в предаването „Говори сега" по БНТ.

Около 7000 човека ще бъдат съкратени и това ще бъде последвано от увеличение на заплатите, поясни той.

Тази седмица бюджетът влиза за обсъждане на първо четене в Народното събрание и се очаква да бъде подкрепен и от ИТН. „Тук големият въпрос е какво ще се случи между двете четения. В момента големият въпрос е какво ще направят колегите от ИТН, дали и те ще се включат в това наддаване и саботиране на бюджетната процедура", коментира Шалъфов.

Той заяви, че и без поемане на нов дълг, бюджетът има средства за осигуряване на увеличените социални плащания не само за тази, но и за следващата година. Средствата за това са от данъци и осигуровки, не са от Плана за възстановяване, категоричен бе той. „Определени кръгове във властта и извън нея предпочитат тези пари да отидат не в пенсионерите, а в кухите фирми, които уж строят пътища", смята Шалъфов.

По думите му в последните седмици се наблюдава съгласуване между ИТН, ГЕРБ и ДПС и то не е само по линия на бюджета, парите за пътища и т.н. „По много различни линии наблюдаваме синхрон и то е в много притеснителна посока", каза Шалъфов като даде пример и със скандала с лабораторията на ГКПП „Капитан Андреево". „Защо депутатите от ПГ на Слави Трифонов искат оставка на хората, които в момента са заплашени от мафията?", попита той.

Той коментира и законопроекта за КПКОНПИ и кандидатурата на Бойко Рашков за председател. „Компроматната война е в пълен ход. Виждаме атаки по всякакви линии. Относно самия законопроект - със сигурност ще има голям дебат, очакваме го", заяви депутатът от ПП.

Той не пожела да отговори на въпроса дали ще бъдат приети оставките на министрите от ИТН и заяви, че това е работа на Министерския съвет. „До приемането на бюджета няма да предложим нови министри. С актуализацията ще измерим пулса на нагласите в парламента", допълни депутатът.