Концерт на трио Данчо Радевски – кларинет, Огнян Константинов – виола и Стефан Врачев – пиано
Секция: Шоубизнес
15 Юни 2022 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Концерт на трио Данчо Радевски – кларинет, Огнян Константинов – виола и Стефан Врачев – пиано

/КРОСС/ Триото, което ще секачи на сцената на 15 юни от 19,00 ч .в камерна зала „България”, ще изпълни забележителни творби за кларинет, виола и пиано на Волфганг Амадеус Моцарт и Макс Брух по свой уникален начин. Изненадата на вечерта ще бъде представя пред публика на световна премиера на Пламен Джуров „Импресия и Скерцо”, за трите инструмента протагонисти на вечерта.

Кларинета на Данчо Радевски е известен на мнозина меломани.  Едновременно с концертите и записите с радиосимфониците Данчо Радевски осъществява и солистична звукозаписна и концертна дейност с изяви в Европа, Америка и Азия. Участва в национални и международни проекти в различни камерни формации с изпълнения на класическа и съвременна музика. Творческата му кариера е съпътствана от педагогическа практика в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” и Националното музикално училище „Любомир Пипков”. Негови ученици са носители на престижни награди от национални и международни конкурси.

Качествата, които грабват слушателя, докоснал се до изкуството на Данчо Радевски са великолепен тон, изискана фразировка и перфектна техника, в основата на които стои безрезервна влюбеност в професията „музикант“ и невероятна отговорност, с която подхожда към всяка следваща творба.

В неговата компания на сцената ще участва Стефан Врачев, когото познаваме, като доказал се професионалист по престижните национални и международни концертни сцени и конкурси. Днес, известния пианист проявява интерес и към камерното музициране като концертира с изтъкнати наши и чуждестранни инструменталисти, участвайки в различни камерни ансамбли. През последните няколко години той насочва вниманието си също към популярните жанрове и електронната музика, като прави аранжименти и създава произведения, използвайки предимно електронни музикални инструменти.

Огнян Константинов е третият изпълнител, който на 15 юни ще се качи на камерна сцена и със своята виола ще бъде неизменно до колегите си, които ще заедно ще изградят изящен звук и завършеност на произведенията на Моцарт, Брухт и Пламен Джуров.

Виолистът Огнян Константинов бил е част от квартет „Димов”, а към момента е член на Камерен ансамбъл „Софийски солисти”. Като солист и камерен изпълнител концертира в Италия, Германия, Испания, Швейцария, както и на всички значими фестивали в България. Реализирал е множество записи за БНР и БНТ и премиерни изпълнения.

Фестивалът се провежда под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2022 г.

Съорганизатори на събитието са: Столична община, Министерство на културата, Софийска филхармония, Национален дворец на културата

Програмата на МФ „Софийски музикални седмици” продължава с по няколко културни събития на ден до 2 юли 2022 г. Пълното съдържание на фестивалния афиш е публикувано в страниците: www.sofiaweeks.com, https://www.facebook.com/sofiamusicweeks. Билетите за събитията са в продажба на Касата на Зала „България”, Билетен център НДК, както и онлайн.