Български астроном води изследване за откриване на нова екзопланета
Секция: Наука
14 Юни 2022 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Български астроном води изследване за откриване на нова екзопланета

/КРОСС/ Българският астроном д-р Трифон Трифонов е водещ автор в изследване за откриване на екзопланетата HD 33142d, съобщиха от пресцентъра на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тя е третата в звездната система. Масата й е подобна на тази на газовия гигант Сатурн, орбиталният ѝ период е само около 90 дни и откриването ѝ се докладва за първи път пред научната общност.

Новата научна публикация съобщава за откриването на нова екзопланета около звездата HD 33142, която тъкмо е започнала да навлиза в крайните етапи от звездната еволюция, в т.нар. стадий на червен гигант.

Към момента в орбита около далечни звезди има открити над 5080 екзопланети. Тяхното изследване и точното определяне на параметрите им е основно за разбиране на процесите на планетообразуване и за анализ на стабилността на всички планетни системи във Вселената.

Д-р Трифонов е от Института по астрономия "Макс Планк" в Германия и катедрата "Астрономия" към Физическия факултет на СУ. Резултатите от новото му проучване са приети за публикуване в престижното списание "Астрофизикъл джърнъл". Работата му е подкрепена от проекта EXO-RESTART, финансиран от Фонда "Научни изследвания" по Националната научна програма "ВИХРЕН- 2021", посочват от пресцентъра на университета.

За да направи откритието, международният екип учени зад изследването, ръководено от д-р Трифонов, използва оригинални и архивни данни от спектрографите FEROS и HARPS в обсерваторията Ла Сия, Чили, част от Европейската южна обсерватория, и от спектрографа HIRES, инсталиран в обсерваторията "Кек" на Хаваите.