Буяр Османи: Все още няма формален договор с България, но има надежда
Секция: СВЯТ
14 Юни 2022 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Буяр Османи: Все още няма формален договор с България, но има надежда

/КРОСС/ Има решения за всеки проблем и точно това обсъждаме. Някои от решенията обаче не са получили необходимото потвърждение, така че към момента нямаме споразумение с България, нито подписано, нито устно. Но мисля, че все още има надежда, има политически климат това да се случи, работихме много по това и мисля в добра посока. Всички политически фактори в страната са на една страна. Например от снощи до рано сутринта преговаряхме и говорихме с българската страна и аз информирах за това премиера и президента, всички сме на една линия, каза Османи в интервю за TV21, съобщава вестник „Нова Македония“.

В предаването той коментира и шегата на албанския премиер Еди Рама, дадена на срещата на върха в Солун този уикенд, представяйки премиера Димитър Ковачевски като министър-председател на „бъдеща Западна България ".

„Министър-председателят Рама беше много остър към българската делегация в Солун, дотолкова, че се разстроиха, особено по въпроса за Македония, като каза, че това, което България прави, е голям срам“, коментира македонският външен министър.

Според Османи, преди да разкаже тази шега, Рама яростно защитава страната.

„Разбира се, Албания е жертва на това, но ви казвам, че Рама беше открит в критиките си, всъщност той каза нещо, което ние не можем, защото поддържаме процеса жив. Рама не е длъжен да подкрепя толкова силно нашите възгледи и всички, които бяха там го видяха, така че смятам, че тази негова критика е безсмислена и некоректна. Всеки, който е гледал дебата няколко часа вътре, знае каква е целта на този сарказъм. „От името на правителството мога само да благодаря за силната подкрепа, която премиерът Рама ни даде там“, каза Османи.

Османи се позова и на тазгодишния Преспански форум за диалог, който ще се проведе в четвъртък и петък в Охрид, като отбеляза, че миналата година специална награда беше дадена на посредника Матю Нимиц, а тази година, както той информира, тя ще бъде връчена на украинския народ за тяхната жертва и борбата им срещу руската агресия.Коментирайки инициативата "Отворени Балкани", Османи каза, че в средносрочен и дългосрочен план всички ще се възползват.

„Направени са много анализи за това какво можем да получим във всяка от фазите на изпълнение на тази инициатива, включително анализ от Университета в Любляна и се стигна до заключението, че в средносрочен и дългосрочен план всички ще се възползват от тази инициатива. Нормално е в началото по-големите да могат, но в дългосрочен план всички, които всъщност могат да загубят от повишения икономически растеж“,  каза министърът.