Песков: Все още няма сигнали от Украйна дали иска да изнася зърно от пристанища
Секция: Русия
14 Юни 2022 16:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Песков: Все още няма сигнали от Украйна дали иска да изнася зърно от пристанища

/КРОСС/ Разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, включително по темата за износ на зърно от украински пристанища, все още не е в графика на руския президент Владимир Путин за близко бъдеще. В същото време няма сигнали от Киев за желание и готовност да се оттегли каквото и да било оттам. Това каза пред журналисти прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков, предава ТАСС.

„Засега президентът няма такъв разговор в графика. Но, от друга страна, разговорите с Ердоган, ако е необходимо, се появяват в графика много бързо. В момента няма такова окончателно споразумение. Но тук трябва да се отбележи, че няма сигнали от украинска страна – какво, как и дали изобщо иска да изнася нещо“, допълни още Песков.

В неделя Ердоган обяви намерението си да проведе телефонни разговори с руския лидер Владимир Путин и украинския колега Владимир Зеленски през следващата седмица, за да обсъдят създаването на безопасен коридор за износ на зърно от Украйна.

По-рано Путин каза, че Москва ще гарантира безпрепятственото преминаване на кораби, превозващи украинско зърно, ако Киев изчисти своите пристанища от мини и може да осигури износа на стоки през контролирани от Русия пристанища като Бердянск и Мариупол. Той припомни, че проблемите на световния пазар на храни започнаха през февруари 2020 г. и нарече блъф изявленията за предполагаемото блокиране на зърно от Русия в украинските пристанища. В същото време турските власти съобщиха, че могат да осигурят гаранции за сигурността на украинските доставки на зърно през Черно море.