Генчовска: Петков обеща на еврокомисаря Вархеи да свали ветото за Северна Македония
Секция: ПОЛИТИКА
15 Юни 2022 14:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Генчовска: Петков обеща на еврокомисаря Вархеи да свали ветото за Северна Македония

/КРОСС/ Министър-председателят Кирил Петков е поел ангажимент до края на френското председателство да свали ветото за започване на преговори на РС Македония за ЕС. Това е станало по време на среща с еврокомисаря Оливер Вархеи, съобщи външният министър в оставка Теодора Генчовска.

"Това беше моята първа среща с еврокомисаря Оливер Вархеи. На срещата присъстваха 7-8 души от екипа на МВнР и както на всички срещи беше изготвена паметна бележка от тази среща. Тази паметна бележка е открита и потвърждава точно това, което поставихте във вашия въпрос", заяви министър Генчовска, отговаряйки на въпроса на Костадин Костадинов дали Вархеи е споделил пред нея, че в разговора си с Кирил Петков на 17 февруари, българският премиер е поел ангажимент да вдигне ветото за РСМ до края на френското председателство, т.е. до края на юни.

По-рано Генчовска каза, че не е запозната с документа, който премиерът Кирил Петков е внесъл днес в Министерския съвет.

"Не съм запозната с проекта на МС, поради това, че бях извикана на изслушване. Нямам информация този проект да е бил изпратен за предварително съгласуване в МВнР, както и самият текст на документа", каза Генчовска.

Тя заяви, че на днешното заседание на МС, на което не присъства, МВнР са представили Рамкова позиция за предстоящото заседание така, както изисква закона и така както е съгласувано с всички останали министерства.

"Не знам как ще протича тази процедура през Комисията по външна политика и какво се цели", каза Генчовска и добави: "Има процедура, внася се доклад, ако има нужда от промяна на Рамковата позиция, от промяна на Декларацията на НС. Процедурата е ясна на всички вас".

"Всяко едно предложение, което се разграничава от рамковата позиция, да бъде изпращано веднага в Народното събрание и да не се дава съгласие докато се обсъжда в НС. Ако има отрицателно решение, автоматично да се дава отрицателен отговор. По този начин избягваме всякакви спекулации, че това правителство ще направи каквото и да било по темата Северна Македония и тази тема трябва да бъде решена изцяло от народните представители", подчерта премиерът Кирил Петков в началото на заседание на Министерския съвет.

По време на изслушването в Народното събрание, което трябваше да бъде първоначално закрито, Генчовска каза, че министър-председателят Кирил Петков е изпратил предложение, което на практика напълно ревизира Рамковата позиция, приета от Народното събрание и правителството, но тя е отхвърлена от Министерството на външните рабати.