Вяра Емилова, БСП: Актуализацията на бюджета е сигурна крачка за завръщането на нормалността в държавата
Секция: ПОЛИТИКА
15 Юни 2022 16:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вяра Емилова, БСП: Актуализацията на бюджета е сигурна крачка за завръщането на нормалността в държавата

/КРОСС/ „Всеки един от нас в тази зала е тук, за да допринесе за постигане на стабилност и предвидимост, за създаване на нов работещ механизъм за подкрепа на всеки един български гражданин. А това е невъзможно, без да постигнем съгласие по този ключов закон - Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, гарантиращи, че нито един човек няма да бъде изоставен сам в кризата.“ Това заяви секретарят на парламентарната група на “БСП за България” Вяра Емилова от парламентарната трибуна по време на обсъжданията за актуализация на бюджета.

По думите ѝ се намираме в безпрецедентна световна ситуация, която предизвиква колосални промени на всички нива и от решенията днес ще зависи животът на всеки един, който е гласувал доверието си. „Кризите, които държавата изживява в момента, са в резултат на дългогодишната политика на досега управляващите. Това важи в пълна сила за социалната, здравната и енергийна криза. Затова и БСП продължава да настоява за засилването ролята на държавата и засилване на социалната й функция“, категорична бе тя.

„Повече социална политика, повече социални мерки - тази позиция БСП защитаваше при провеждането на преговорите за съставяне на правителство и намери реализация в подписаното коалиционно споразумение, където бяха одобрени голям процент от социалните предложения на БСП“, припомни Вяра Емилова и уточни, че това е намерило реализация и в държавния бюджет за 2022 г.

От трибуната Вяра Емилова заяви, че именно БСП е успяла да защити един от най-социалните бюджети в България. „Социалните разходи бяха  увеличени с над 30% спрямо 2021 г. или около 20 млрд. лв. за социална политика. Социалните мерки включваха: преизчисление на пенсиите; увеличаване на подкрепата за семействата за отглеждане на деца; вдигане на минималната работна заплата; увеличаване на обезщетенията за безработица; увеличение на помощта за хората с увреждания и др. Освен всичко друго, активната социална политика, особено тази в помощ на младите семейства, е насочена и към решаване на демографските проблеми на България“, посочи депутатът от левицата и допълни, че в актуализацията левицата ще надгради тези социални мерки.  

„Сега е моментът за социални политики към най-уязвимата и многобройна част от българското население – това са българските пенсионери. На техен гръб в продължение на цяло десетилетие се реализира погрешна социална политика, и техният ред за увеличение пенсиите никога не идваше“, обясни Вяра Емилова.

От трибуната депутатът от левицата поясни какво законопроектът предвижда да се случи с пенсиите от 1 юли: Всички пенсии за трудова дейност се осъвременяват с 10%; Ковид добавките се включват в размера на пенсията; Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава на 467 лв.; Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава на 2000 лв.; Социалната пенсия за старост става от 170 лв. на 247 лв.

„Средната пенсия се очаква да нарасне до 666 лв., което е ръст от 23,2% към нивото ѝ през юни 2022 г.“, уточни социалистът.

Вяра Емилова посочи и предвидените промени от 1 октомври: Пенсиите се преизчисляват, а таванът се вдига на 3400 лв. „През октомври средната пенсия се очаква да достигне 718 лв. или да нарасне със 7,8% спрямо юли 2022 г.“, каза още тя.

„Ще подкрепим този законопроект, защото в същността си той е израз на смислена и целенасочена лява политика, целяща да смекчи удара от световна икономическа криза, а и защото за степента на развитие на едно общество, се съди по това как то се грижи за най-уязвимите“, коментира секретарят на парламентарната група на “БСП за България”.

Според Вяра Емилова този бюджет е сигурна крачка за завръщането на нормалността в държавата и в бита на хората и призова той да бъде подкрепен в името на общото бъдеще.