Костадинов: Бюджетът се актуализира набързо – правителството закъсня с внасянето
Секция: Коментари
16 Юни 2022 08:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Костадинов: Бюджетът се актуализира набързо – правителството закъсня с внасянето

/КРОСС/ Вчера в Народното събрание започна обсъждането на актуализацията на държавния бюджет. След заседанието на Народното събрание председателят на ПГ на Възраждане направи коментар за изминалия ден пред граждани.

„Повече от належащо е да отидем на нови избори. Да се състави нов кабинет и парламент през месец септември и октомври  за следващата актуализация на бюджета. Към момента разглеждаме един бюджет, който на думи звучи добре, но на практика  не е така. Още с приемането на държавния бюджет, в него не беше отчетена реалната инфлация, която на практика прави бюджета фалшив. Сега актуализираме този фалшив бюджет, но реално инфлацията се покачва и никой не може да прогнозира докъде ще достигне тя. В този смисъл от парламентарната трибуна всичко изглежда наред, но дайте да видим на практика. Днес увеличихме пенсиите, нещо, което трябваше да се случи още с приемането на бюджета, защото сега реално с тези пари пенсионерите няма да могат да си купят почти нищо. Увеличението е „изядено“ от инфлацията още преди да е получено. Българският пенсионер е човек с достойнство, а това, което му предлагат настоящите управляващи, е  подигравка. Дават му нещо, което в реалността е почти нищо“, коментира Костадинов.

Той припомни още за предложението, което направи „Възраждане“ в 47-то Народно събрание, и което беше отхвърлено,  за намаляване на ставката за ДДС на 0% за храните от малката потребителска кошница, за лекарства, битовите сметки за ток и вода. Това е мярката, която от политическата организация предложиха точно за подпомагане на пенсионерите и на хората, живеещи под социалния минимум. Чрез нея щеше да се увеличи покупателната им способност и с парите, които имат, щяха да могат да си закупят повече.

Отхвърлянето на предложението на „Възраждане“ срещу предложено увеличение при непрекъснато растящи цена е унизителна подигравката на управляващите с българския пенсионер.

„Като не може държавата да осигури пари за пенсионерите, поне да не им взема. Нашата мярка за 0% ДДС беше отхвърлена. Очевидно е, че правителството не се справя с управлението на държавата. Дори актуализацията на основния закон в държавата – Закона за държавния бюджет беше внесена набързо и в последния момент. Защо гледаме тази актуализация на 15-ти юни при натиск и бързане и оправдания от страна на управляващите, че няма време? Актуализацията закъсня с 15 дни по вина на правителството. Освен това, предложенията, които дават управляващите сега, ние от „Възраждане“ ги дадохме при разглеждането на бюджета и те бяха отхвърлени. Същите предложения. Защо не бяха приети? Тогава щяха да са навременни решения, а сега са закъснели такива. И накрая ще Ви кажа, българският пенсионер  при настоящата инфлация не може да си купи почти нищо с това увеличение. Подкрепяме го, защото това е единственото, което се предлага в момента на хората градили държавата.

Но нашите майки и бащи са достойни хора и заслужават достойни старини. Ето защо след оставката на правителството на следващите избори, когато хората дадат доверието си на „Възраждане“, ще се погрижим всички наши отхвърлени предложения да бъдат внесени отново, за да се приемат и да работят за хората. Настоящото отношение на управляващите към българския пенсионер е унизително“, добави Костадинов.