Тошко Йорданов: Групата на ИТН е стабилна, Кирил Симеонов остава наш приятел
Секция: Коментари
17 Юни 2022 13:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тошко Йорданов: Групата на ИТН е стабилна, Кирил Симеонов остава наш приятел

/КРОСС/ Нашата група си остава стабилна. Ние сме "Има такъв народ" (ИТН) и сме такива, каквито сме. Това заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов. Той каза, че това, което е направил Кирил Симеонов, е неговото право.

По-рано днес първо в пленарната зала, а след това и пред медиите, Симеонов каза, че се срамува от вчерашното гласуване за оставката председателя на парламента Никола Минчев, която беше приета с гласовете на ИТН, ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". Той потвърди, че напуска ИТН.

По този повод Йорданов каза: "Той си остава наш приятел, независимо какво реши да прави оттук-нататък след днешното му изявление. Така го е усетил, така го е почуствал". И добави, че Симеонов е свободен човек, който може да каже, каквото си иска.

Пред журналисти в кулоарите на парламента Ива Митева (ИТН) каза, че натискът е огромен. Попитана откъде e натискът, тя отговори: "Аз, доколкото знам, от премиера. Даже преди малко колега от нашите показа есемеси, които премиерът е пращал в пленарна зала вчера".

Митева каза също, че заради този натиск се е настоявало вотът на недоверие към правителството да влезе за обсъждане по-скоро в пленарната зала. "Действа се върху психиката, включително разбрах, че са пускани проверки срещу мен, срещу г-н Каримански, да ни ровят в ДАНС, да търсят неща срещу нас", обяви тя.

Митева призна, че е смятала, че точката за предсрочното освобождаване на председателя на Народното събрание Никола Минчев не е било необходимо да се случва преди вота на недоверие. Тя каза, че няма да е тя новият председател на парламента. Ива Митева определи Минчев като "прекрасно момче", което се е "отървало" от "най-неблагодарната позиция в държавата". Тя посочи, че няма нужда по отношение на избора на нов председател да се правят нещата на инат. "Смятам, че председател на парламента трябва да бъде някой, за когото ще има съгласие от целия парламент", допълни депутатът от ИТН.