Иван Ченчев, БСП: Всички видяха „загрижеността“ на партиите, които гласуваха против социалните мерки
Секция: ПОЛИТИКА
17 Юни 2022 21:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иван Ченчев, БСП: Всички видяха „загрижеността“ на партиите, които гласуваха против социалните мерки

/КРОСС/ „Управляващото мнозинство се разпадна поради интереси. Така или иначе имаше подобни индикации поради поведението на една от политическите сили. Притеснителна е тезата на ИТН да гласуват бюджета на 1-во четене, но да правят много нови предложения между 1-во и 2-ро четене, което крие рискове те да не го подкрепят, ако исканията им не бъдат удовлетворени. Това би било безотговорно поведение от тяхна страна и ще е изключително опасно за България, ако нямаме актуализиран бюджет до края на месеца.” Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ и председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев в ефира на Euro News относно предстоящата актуализация и напрежението в пленарна зала.

По думите му социалните мерки в предстоящата актуализация са борна на българските социалисти от последните 5 години. „Вчера на гласуването се видя каква е загрижеността на другите партии, защото не може да гласуваш срещу пенсии, срещу подпомагане на млади семейства, срещу антикризисни мерки. В случая нашите социални мерки не могат да бъдат отречени от никого”, добави Ченчев.

„Македония е изключително важен въпрос и за нашето самосъзнание като българи, и като национална цел, защото ние като държава имаме външна политика, която трябва да следваме. В случая мисля, че тази тема беше преекспонирана и в ситуация на толкова много кризи, които засягат България ще е крайно безотговорно да отидем на избори”, категоричен бе социалистът и изрази надежда всяка партия и всеки един народен представител да осмислят своята отговорност към българските граждани, но обърна и внимание на това, че от „Възраждане” вече са гласували против социалните мерки.

Ченчев заяви, че БСП е най-сериозната и отговорна партия, има своите структури и социалистите винаги са готови за избори. „Имаме цели, които са за по-високи доходи на българските граждани, а от кризи се излиза само с повишаване на доходите. Не мърдаме нито на йота от нашето коалиционно споразумение”, каза още депутатът от левицата.

 

Социалистът подчерта, че червените линии се поставят, за да се знае къде е границата и обяви, че премиерът Петков е наясно с твърдата позиция на БСП по отношение на Република Северна Македония. „Докато те не покрият изискванията, не спазят договора и не се съобразят с това, което България иска, то ние няма да отстъпим от ветото. Всичко, което е в разрез с договора за добросъседство ще минава през парламента, за да няма абсолютно никакви съмнения”, допълни заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“,

В заключение Иван Ченчев бе категоричен, че социалистите не са в управлението на всяка цена, защото за тях България и българските граждани са най-важни. „Иска ми се да свалим остротата на политическия тон и агресията в него, защото хората са много разделени. Необходим е разумен тон, за да не изпадаме в политически колапс и обществото ни да се фрагментира още повече”, завърши той.