Новата стратегия на Ferrari: V12 двигател, електрическа кола и автопилот
Секция: Автомобили
18 Юни 2022 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Новата стратегия на Ferrari: V12 двигател, електрическа кола и автопилот

/КРОСС/ Италианският производител Ferrari разкри стратегията си за развитие за следващите пет години. Според плана, до края на 2026 г. ще бъдат представени 15 нови модела, въпреки че тази бройка включва разновидности на едни и същи автомобили с различни типове каросерия и задвижване. Сред тях обаче ще има някои много важни за компанията модели, като още през септември тази година ще се състои дебюта на кросоувъра Ferrari Purosangue. Официално беше потвърдено, че първият SUV на компанията ще бъде оборудван с V12 бензинов двигател. Посочва се още, че този модел ще представлява не повече от 20% от продажбите на марката.

Това означава, че Ferrari няма да преследва нови рекорди в обемите на продажбите, като същевременно ще запази ексклузивността на моделите си. Съдейки по това колко успешни са били кросоувърите от други луксозни марки, опашката за модела Purosangue ще се разтегне с няколко години. В периода до 2026 г. също така ще се появи нов флагмански суперавтомобил, който ще продължи традицията на моделите Ferrari F40, F50, Enzo и LaFerrari.

Точната дата на дебюта не се посочва, но от компанията уточниха, че моделите от най-скъпите серии Icona и Supercar ще представляват по-малко от 5% от продажбите. Други 10% ще се падат на автомобилите от специални серии. Стана ясно още, че дебютът на първия сериен електрически автомобил Ferrari е насрочен за 2025 г. Разработването на тази машина се извършва изцяло самостоятелно, а електродвигателите и тяговите акумулатори за нея ще се произвеждат в централния офис на компанията Маранело.

Въпреки това, дори в дългосрочен план, Ferrari няма да изостави двигателите с вътрешно горене. Според плана през 2026 г. чисто бензиновите модели ще представляват 40% от продажбите, а 60% ще бъдат заети от хибриди и електрически превозни средства. До 2030 г. делът на бензиновите автомобили ще бъде 20%, докато хибридите и електрическите превозни средства ще представляват по 40%.

Суперавтомобилите от Маранело също ще имат автопилот, но най-простият - едва от второ ниво от пет възможни. Такава система е полезна за монотонно шофиране, но нейните създатели няма да лишат водача от възможността да контролира напълно колите на Ferrari. И накрая - петгодишният план има за цел да подобри финансовото благосъстояние, като се поддържат маржове от 38%. Ако през 2021 г. общият доход на Ferrari възлизаше на 4,27 млрд. евро, то през 2026 г. трябва да нарасне до 6,7 млрд. евро.