Богомил Николов:Трябва да сме внимателни, когато търсим по-евтините заместители
Секция: ИКОНОМИКА
18 Юни 2022 11:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Богомил Николов:Трябва да сме внимателни, когато търсим по-евтините заместители

/КРОСС/ Животът в условията на висока инфлация се отразява не само на портфейла, но и върху размерите на опаковките, с които си тръгваме от супермаркета.

Учени от САЩ от години наблюдават т.нар. „шринкфлация" сред най-големите производители на хранителни продукти в света.

„Още преди няколко месеца предупредихме за явлението „шринкфлация", при което започва процес на намаляване на грамажите. Засега не смятаме, че е много масово, по-скоро единични продукти, но рискът остава". Това каза Богомил Николов - председател на асоциация „Активни потребители" в предаването „Тази събота" по бТВ.

По думите му е изкушение за търговците да прибягват до този метод, защото намалявайки грамажа, но запазвайки цената, всъщност те подвеждат потребителите, че си купуват същото нещо на същата цена. Всъщност обаче получаваме по-малко. „В това се изразява коварството на един такъв подход. За радост не е толкова лесно това да се случи", каза Николов.

Той даде пример с бурканите и шишетата. За да се намали грамажът с 50 г, например, трябва да се поръчат изцяло нови буркани. Оттам нататък се променя начинът на пакетиране, превозване и т.н.

„При други продукти - варива, спагети, вафли - една такава промяна е много по-лесна", уточни Богомил Николов.

Той посъветва потребителите да гледат по-внимателно, когато пазаруват.

„Новата заплаха, която чука на вратата, е купуването на повече заместители или ментета, както го знаем на популярен език. Благодатната почва за това е интернет търговията. Хората търсят по-евтини стоки, а интернет предлага всевъзможни заместители", обясни още председателят на „Активни потребители".

Лекарствата, козметиката, стоките за деца и електроуредите са сред стоките, които трябва да се купуват с повишено внимание, предупреди Николов. „Трябва да сме внимателни, когато търсим по-евтините заместители, защото това наистина може да ни струва скъпо и по-скоро да пострадаме. Най-опасните са лекарствата, защото ако едно лекарство не е оригинално, може да ви убие. След това са фалшивият алкохол, козметиката, стоките за деца и електроуредите. Изкушението на много ниската цена може да отведе потребителите много лесно до ментето", посочи той.