Преписи на „История славянобългарска“, направени от ученици от български неделни училища, са подредени в изложба в Банско
Секция: КУЛТУРА
18 Юни 2022 14:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преписи на „История славянобългарска“, направени от ученици от български неделни училища, са подредени в изложба в Банско

/КРОСС/ Преписи на „История славянобългарска", направени от ученици от български неделни училища, са подредени в изложба в Банско. Експозицията „По стъпките и примера на Паисий" показва десет преписа, направени от деца в различни държави, на различни континенти, каза за БТА доц. Адриана Любенова от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски" и член на управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина. 

Изложбата е част от програмата на международна научна конференция „Свети Паисий Хилендарски: Вселената славянобългарска", която се провежда в Банско във връзка с 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 60 години от канонизирането му от Българската православна църква и 260 години от написването на „История славянобългарска". 

Експозицията е прекрасно допълнение към самата конференция и с нея бихме искали да популяризираме дейността, която се извършва в българските неделни училища, каза още доц. Любенова. Тя посочи, че неделните училища в чужбина са продължители на делото на Паисий Хилендарски, защото началото на създаването на мрежата от тези училища е било изцяло на възрожденски принцип, а общностите са се самоорганизили, за да могат да поддържат българския дух и идентичност зад граница.

Преписите са направени от ученици от втори до дванадесети клас, някои от тях са богато илюстрирани с картини на български владетели и с различни събития от българската история. Те се съхраняват в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий" и са предоставени специално за експозицията. 

В рамките на изложбата бяха представени и рисунки, направени от ученици от българските неделни училища в чужбина, както и препис на „История славянобългарска" от богослова и публицист Георги Тодоров. Преписът е направен през 1996 г., а самата книга е с корица от истинска кожа, с инкрустирани полускъпоценни камъни, част от страниците са украсени със златен варак.

Експозицията може да се разгледа във фоайето на читалище „Никола Вапцаров" в Банско като част от богатата програма, посветена на годишнините, свързани с Паисий Хилендарски, чиято кулминация е на 19 юни.