Ако консумирате ориза по този начин, ще отслабнете бързо
Секция: ЛЮБОПИТНО
18 Юни 2022 19:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ако консумирате ориза по този начин, ще отслабнете бързо

/КРОСС/ Как се приготвя ориз, така че да е полезен за здравето? Днес ще разберете това. Чудите се как да отслабнете бързо и без усилие? Здравословната диета и упражненията са, разбира се, ключът към поддържането на добра физическа форма.

Учен от Колежа по химически науки в Шри Ланка откри нов начин за приготвяне на ориз. Очевидно той е измислил как да предотврати усвояването на захарта и навлизането й в кръвоносната система. Оризът, както и различните нишестета се превръщат изключително бързо в захар (глюкоза) в кръвта. Действителната част от нишестето се отстранява като гликоген в черния дроб и мускулите, а допълнителната глюкоза се отстранява под формата на мазнини, което може да причини наддаване на тегло и здравословни проблеми.

Както и да е, ако забавим усвояването на нишестето, енергията от него ще се освобождава в тялото постепенно. Така рискът от повишена кръвна захар ще бъде намален и клетките на дебелото черво няма да бъдат раздразнени. Как се приготвя ориз по здравословен начин? Тайната съставка е кокосово масло. Разтворете 1 чаена лъжичка кокосово масло във вряща вода, разбъркайте добре и добавете ориза. Задушете до готовност, което може да отнеме около 40 минути или както е посочено на опаковката. След това го сложете в хладилника и го оставете да престои 12 часа.

Това може да бъде невероятна помощ за хора с наднормено тегло или при проблеми с глюкозата. Този метод осигурява 10 пъти по-високо безопасно съдържание на нишесте от конвенционалния начин на приготвяне на ориз.

Как работи? По време на готвене, кокосовото масло попада в нишестето, което прави захарта непропусклива за соковете в храносмилателния тракт и предотвратява разграждането и преработката й. Нишестето се свързва с атомите от външната страна на ориза по време на 12 часовото охлаждане, което кара захарта в ориза да се превърне в безопасно нишесте. Ако загреете ориза, това няма да повлияе на безопасното ниво на нишесте. Опитайте този трик, за да отслабнете бързо. Една проста промяна в диетата ви може да ви помогне да останете здрави в дългосрочен план.