Мексико глобява Google
Секция: Технологии
18 Юни 2022 18:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мексико глобява Google

/КРОСС/ Съдът в Мексико сити постанови Гугъл да изплати 234,25 млн. долара на мексикански адвокат, претендиращ, че американският гигант е позволил разпространението на блог, който го обвинява в пране на пари, съобщи БГНЕС.  
Гугъл ще обжалва решението. "Съжаляваме за присъдата", заяви Гугъл в кратко изявление, получено от АФП, потвърждавайки глобата от пет милиарда песос (234,25 милиона евро).

Гугъл счита решението за "произволно, прекомерно и необосновано" и допълни, че ще се защитава до последна инстанция. 

Ищецът е мексиканският адвокат Улрих Рихтер Моралес, който обвинява софтуерната компания, че е позволила разпространението на блог, който го замесва в предполагаеми престъпления, свързани с пране на пари, търговия с влияние и фалшифициране на документи. 

"Нямам думи. Благодаря ви", заяви Рихтер Моралес в Twitter. Той е автор на няколко книги за гражданството, една от които е озаглавена "Цифровият гражданин. Фалшиви новини и пост-истина в ерата на интернет". 

Рихтер Моралес заяви, че през 2015 г. е поискал от Гугъл да премахне анонимния блог. След това е подал жалба за "морални щети" и е спечелил в по-нисша съдебна инстанция.

Делото може да стигне чак до Върховния съд. Решението на мексиканския съд от 13 юни "подкопава свободатана изразяване и други основни принципи", се казва в изявление на Гугъл. Гугъл вече се е сблъсквала с редица подобни жалби в други държави. 

В началото на юни австралийски федерален съд нареди на компанията да плати повече от 466 000 евро (487 700 долара) на австралийски политик, който смята, че е бил оклеветен във видеоклипове на комик, поместени в YouTube.