Русия е решена да обгради украинските сили в Луганска област
Секция: Русия
19 Юни 2022 07:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия е решена да обгради украинските сили в Луганска област

/КРОСС/ Русия ще възобнови едно от офанзивните си направления в Донбас с цел да обгради украинските сили в Луганска област. За усилени бомбардировки в размирния регион съобщават и от украинска, и от сепаратистка страна.

Според британските военни Русия е подновила офанзивата на юг от вече завладения град Изиум с цел да обгради останалите украински сили в Северодонецк и Лисичанск. Управителят на Луганска област Серхий Хайдай обяви, че евакуации на цивилни и от двата града са невъзможни заради руски артилерийски обстрел.

В района на Полтава на руски обстрел отново е подложена рафинерията Кременчук - най-голямото украинско съоръжение за обработка на петрол. За атаките потвърдиха и от руското военно министерство. Неговият официален представител Игор Конашенков още съобщи за поразени 8 украински взвода, които са били въоръжени с американски гаубици и ракети ГРАД. Според руската страна, тези части са били разположени в сепаратистката част от Донецка област.

В самия Донецк властите на непризнатата "народна република" съобщават, че жилищни райони са били обстрелвани от украинските сили, като има загинали и ранени граждани. За обстрел над града с военни дронове потвърди и Ройтерс.

А украинският президент Володимир Зеленски посети друг град, пострадал от обстрел срещу цивилни цели - черноморския Николаев. Там вчера ракетна атака, приписвана на руските сили, порази жилищни сгради и централата на областната управа.

След завръщането си от поредна визита в Киев, британският премиер Борис Джонсън заяви, че западната подкрепа е от изключителна важност, за да не доведе изтощението на украинските сили до проточване на войната.

Същевременно украинският депутат Давид Арахамия, който беше ръководител на групата преговарящи с Русия през март, обяви, че Украйна може да погледне към възобновяване на преговорите само след укрепване на фронтовите позиции и контраофанзива на ключови места в края на август.