Мицкоски: Вместо да ни се извините, ни блокирате за Европа
Секция: СВЯТ
19 Юни 2022 12:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мицкоски: Вместо да ни се извините, ни блокирате за Европа

/КРОСС/  Предложението на френското председателство на ЕС за разрешаване на нерешените въпроси между България и Република Северна Македония беше включено в речта на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски на митинга, организиран от партията под надслов "Твърде много е" с основно искане - оставка на правителството на Димитър Ковачевски и предсрочни избори, предава БТА.

Мицкоски заяви, че няма да приеме българските искания и промяна на Конституцията. "Бъдещото правителство на ВМРО-ДПМНЕ няма намерение да спазва и прилага нито една точка от това споразумение... Това трябва да е ясно на всички", каза лидерът на опозицията в РСМ.

Той даде своето обяснение какво се съдържа в последното предложение за спора с България:

- Първо, в това предложение няма дата за започване на преговорите, но има условие, ако искате да започнете, отворете Конституцията и изпълнете исканията на София.

- Второ, те не излъгаха, че не преговарят за езика, че не преговарят за идентичността, а днес тези, които са платили за истината, чрез малки публикации ни убеждават, че са триумфирали по кой знае кой път и са защитили македонския език. Не е ли повече от позорно?

- Трето, това, което до вчера беше наш проблем с официална София, в това предложение се превръща в наш проблем с официален Брюксел и целия Европейски съюз. Или по-точно асимилация, побългаряване и после европеизация или никога няма да бъдем част от Европа.

Мицкоски заяви пред протестиращите, че РСМ е подложена на нови искания, изнудвания и крайно неразумен натиск, уточни БГНЕС.

Той се обърна и към властите в София. "Вместо да ни подкрепяте като съседи, вие ни блокирате и безвъзвратно дистанцирате двата ни народа, македонския и българския. Вместо да ни подкрепяте, вие ни спирате, това ли са добросъседски отношения? Вместо да дойдете тук в Скопие, да коленичите и да се извините за злодеянията, които извършихте тук срещу този народ по време на фашистката окупация през ВСВ, вие искате да изтриете нашата история.

Това не са европейски ценности и няма нищо общо с Европа", каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.
"Цели 5 години чакаме дата за преговори, предадоха ни и все още сме в чакалнята на ЕС- 22 години чакаме. Заради погрешната политическа стратегия се взима бъдещето на тези млади хора пред мен и като продължение на тази политическа агресия, която се извършва върху нас, пристигна и предложението, което от правителството твърдят, че нито са виждали, нито са чували за него. Това е капитулация - българизация на (Република Северна) Македония или дипломатически нокаут", каза Мицкоски.