Проф. Кантарджиев: Играйте по малко Ламбада на плажа, за да сте здрави
Секция: Здраве
19 Юни 2022 13:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Кантарджиев: Играйте по малко Ламбада на плажа, за да сте здрави

/КРОСС/  Идва лятото, а с него и различни вируси. Опасностите, които ни дебнат през този сезон, бяха тема на гостуването на проф. Тодор Кантарджиев в „Денят започва с Георги Любенов". Той изтъкна, че преносител на някои заболявания са комарите и в столицата са взети мерки срещу този вид насекоми.

Проф. Кантарджиев препоръча да си купим репеленти и машинки срещу комарите в стаите, майките на бебета да мажат с репелент количките и леглото на детето, а не кожата му. Предупреди, че по обяд хапят тигровите комари, които са пренесени у нас с цветя, а след 18 часа хапят този вид, който обичайно населява нашите георграфски ширини.След два дни идва астрономическото лято и трябва да помислим за някои летни инфекции, каза още Тодор Кантарджиев.„Инфекциите са свързани с храненето, пиенето на вода и мръсните ръце.

Възпитаният човек трябва да си мие по 12 пъти на ден ръцете без да сме в ковид обстановка, да се създават навици и на децата за това, а когато сме на курорт - тоалетните ни кърпички да са на хлорна основа", препоръча проф. Кантарджиев. Той коментира и разпространението на ковид като изтъкна, че в Гърция преди ден са регистрирани 7000 новозаболели, от които 8 души са починали.

В България в същия ден имаме 240 заболели, но 9 починали.„Това значи, че в Гърция доста повече са ваксинираните и смъртността е по-ниска, същото е в цяла Европа", отбеляза той. Проф. Кантарджиев поясни, че Омикрон започна да мутира и B2 се е изчерпил.

Най-новият вариант на щама ще е BE. Той коментира и маймунската шарка като препоръча „да танцуваме по-малко Ламбада на плажа, за да сме здрави". Професорът уточни, че това не е заболяване при хомосексуални, но предимно страдат мъже, заради способността на простата да задържа повече време чужди микроорганизми. При контакт кожа в кожа опасността от заразяване е на лице. „До момента има десетки случаи на заразени в Европа и нито един починал, което е добре", добави проф. Кантарджиев.