Трима световнопризнати солисти в Софийската филхармония
Секция: КУЛТУРА
19 Юни 2022 16:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Трима световнопризнати солисти в Софийската филхармония

/КРОСС/ Трима изумителни солисти гостуват на Софийската филхармония на 23 юни. Акико Суванаи, Евгени Божанов и Еманюел Чекнаворян под палката на маестро Найден Тодоров ще ни потопят в света на Менделсон с Концерт за цигулка, пиано и струнен оркестър в ре минор и Концерт за цигулка и оркестър в ми минор.

Един от най-популярните цигулари на новото време, Еманюел Чекнаворян печели международно признание след като получава наградата за най-добро изпълнение на Концерта за цигулка от Ян Сибелиус и е удостоен с втора награда на Международния конкурс "Ян Сибелиус" през 2015 г. Той е концертирал в Мюзикферайн, Виена Концертхаус, Бостънската симфонична зала и Музикалния център в Хелзинки. Като солист е музицирал със Симфоничния оркестър на Виенското радио, Оркестъра на Тоскана, Симфоничния оркестър на Финландското радио, Бостънския Pops оркестър, Хелзинкската филхармония и Мюнхенския камерен оркестър.

Освен от конкурса „Сибелиус", той печели още много награди на международни музикални конкурси. Получава най-високи отличия в конкурсите "Фриц Крайслер", "Йоханес Брамс" и "Млади музиканти" на Евровизия, който е излъчен в цяла Европа като част от официалното откриването на Виенския фестивал.

Свири на цигулка на Антонио Страдивари (Кремона 1698).

Най-младият победител в международния конкурс Чайковски, Акико Суванаи се радва на престижна международна кариера, като се изявява в концерти и рецитали в големите градове на Европа, Северна Америка и Азия.

Тя е носител на множество награди от престижни конкурси като Международния конкурс "Паганини" в Италия, Международния японски конкурс и Международния конкурс на кралица Елизабет в Белгия.
В София Акико ще си партнира с българския виртуоз Евгени Божанов.

Международната кариера на Евгени Божанов започва след спечелването на няколко конкурса, сред които „Святослав Рихтер" в Москва, „Кралица Елизабет" - Брюксел и „Ван Клайбърн" - Тексас, „Musikverein" във Виена, „Suntory Hall" в Токио, Берлинската филхармония, Royal Festival Hall в Лондон и Тонхале Дюселдорф. Има рецитали в Мюнхен, Есен, Аахен и Краков, както и в „Schubertiade Vilabertran" (Испания), фондация „Гулбенкян", Лисабон и „Serate Musicali" в Милано. Свири с Шведския радиооркестър в Стокхолм и симфоничния оркестър на Лахти. Евгени Божанов партнира на Марта Аргерич в първото ѝ гостуване в София през 2021 г.

Солист е на Deutsches Symphonie Orchester - Берлин на турне в Япония и на Националния оркестър на RAI из Европа, свири и с Лондонския симфоничен оркестър, Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino и Камерния оркестър на Баварското радио в Мюнхен.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България" и в Ивентим.