Министър Иванов: Радев да отговори защо напада правителството и е с ГЕРБ и ДПС
Секция: Интервюта
20 Юни 2022 07:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Иванов: Радев да отговори защо напада правителството и е с ГЕРБ и ДПС

/КРОСС/ „Надяваме се подкрепата да дойде от народните представители на ИТН. Те все още са част от кабинета. Искрено се надявам здравият разум да надделее. Призовавам всички, включително и ръководителите на ИТН, да гласуват със съвест.“ С този призив се обърна министърът на земеделието д-р Иван Иванов в предаването „Защо, господин министър?“ на БТВ.

Той допълни, че за него е  непонятна тази новосформирана коалиция, която се е появила в Народното събрание от партии, които по принцип са неправилно разположени с една единствена цел една от тях да запази старите си механизми за влияние. Министър Иванов заяви, че БСП полага усилия на база разговори и призиви към народните представители, които имат разум. „Народният представител представлява българския народ, той трябва да влезе в тази роля, защото гражданите очевидно не желаят това събиране, което е с неясна цел. Премиерът  и вицепремиерът Нинова няколко пъти заявиха, че това е коалиция на мафията“, допълни още агроминистърът. По думите му ако се съберат ГЕРБ, ИТН, ДПС и “Възражданетова ще е коалиция, която поставя под въпрос изобщо актуализацията на бюджета, парите за пенсионери, парите за младите семейства, бъдещето на държавата. "Най-интересното беше, че “Възраждане” гласуваха против увеличението за пенсиите. Те обричат на глад нашите родители, баби и дядовци“, каза още министър Иванов.

На въпроса за изявлението на президента Румен Радев министър Иванов заяви, че е силно изненадан от думите му. „За мен е наистина изненадващо и доста неприемливо, тъй като заставайки срещу правителството той застава и срещу БСП. Това означава че в партията ще възникне сериозна дискусия по тази тема и какви ще бъдат взаимоотношенията ни оттук нататък“, допълни аграрният министър.

Относно френското предложение министър Иванов заяви, че всеки, който в момента използва темата Македония спекулира. „Ние сме заявили точно и ясно, че тази тема за БСП е затворена страница“, уточни агроминистърът.

По повод изкупуването на зърно министърът на земеделието заяви, че в момента е отпаднала необходимостта от такъв резерв, тъй като ни очаква много добра реколта тази година. „Аз лично се убедих в Добрич когато присъствах на откриване на жътвата“, допълни министър Иванов. Той подчерта, че не очакваме да има риск от недостиг на зърно. „Предприели сме всички необходими действия в тази посока. Осигурили сме средства за земеделците, разбира се, това е свързано неотлъчно с приемане на актуализация на бюджета. Защото в противен случай последствията ще бъдат много тежки“, категоричен бе аграрният министър. Той обясни че отпуснатите средства за изкупуване на зърно са в БНБ и предстои решение на Министерски съвет как да бъдат оползотворени.

В заключение бе коментирана темата ГКПП Капитан Андреево, където министърът на земеделието д-р Иван Иванов заяви, че е дал пълната свобода на проф. Даскалов и на заместник-министърът на земеделието Иван Христанов. „Отварям скоба, че са от представители от ПП, което е един сериозен знак за доверие между двата коалиционни партньори. Ние сме единственото министерство, което се управлява съвместно БСП и ПП“, заключи министър Иванов.