Икономист: Няма нищо чудно цената на газа да падне
Секция: Анализи
20 Юни 2022 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Икономист: Няма нищо чудно цената на газа да падне

/КРОСС/ "Няма нищо чудно цената на газа да падне. До края на юли не би трябвало да има проблем с доставките на газ. Азерският е само 1/3 от нашите нужди и не е достатъчен. Ако "Булгаргаз" не успее да сключи договор за американски втечнен газ, нищо чудно да стартират нови преговори с "Газпром". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS икономистът Евгений Кънев.

Според него браншовете металургия, стъклопроизводство и торове зависят от газа. "Няма драма с газа, не произвеждаме ток с него. Имаме рекорден износ на индустриалната продукция, което нямаше да се случи при проблем с газа. Проблемът с цените от горивата се съблюдава от КЗК, която е оглавена от майка на депутат от ГЕРБ. Причината да нямаме контрол върху цените, определени от "Лукойл" е свързана с ГЕРБ", коментира той.

По думите му Русия иска да разбие единството в Европа по отношение на санкциите, затова води целенасочена газова политика. "Европа има нужда от руския газ и Русия експлоатира тази зависимост с цел да принуди Украйна да приеме мир", смята Кънев. И допълва, че газът се купува по пазарна цена, затова ниската цена на нефта не влияе.

"Държавата трябва да вземе свръхпечалбите на "Лукойл" за последните 4-5 месеца заради разликата в цената на сортовете брент и уралски нефт. Тези печалби трябва да се свръхобложат", посочи икономистът.