Музикален хепънинг в Пловдив в Международния ден на музиката
Секция: КУЛТУРА
20 Юни 2022 14:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Музикален хепънинг в Пловдив в Международния ден на музиката

/КРОСС/ На 21 юни се отбелязва Международният ден на музиката. Всяка година той се празнува в повече от 150 държави на пет континента. На 21 юни и Пловдив ще се присъедини към световните градове и ще отбележи празника с два концерта.

Сдружение „Избери България“ организира край фонтаните в Цар Симеоновата градина среща между Стефан Вълдобрев и учениците от Музикалното училище „Добрин Петков“. На импровизирания концерт от 14.00 ч. те ще пеят заедно и ще говорят за музика. От 18.00 ч. в парк Рибница Асен Павлов и професионалистите от „Чинари“ ще се надиграват с младите танцьори от читалище „Кирил Дженев“, там ще пее и фолклорният хор на НУМТИ. Водещ и на двете места ще бъде Наско Стоянов от БГ радио.

По този спонтанен начин Пловдив ще отпразнува Международния ден на музиката, създаден през 1981 година във Франция от тогавашния министър на културата Жак Ланг.

По повод на празника, специално за сдружение „Избери България“, Жак Ланг даде интервю, в което разказва как е родена идеята, превзела със силата на музиката почти всички държави по света. Части от интервюто ще прозвучат на сцените на двата концерта, като Жак Ланг ще разкаже как се е родила идеята за празника, как е завладяла почти 150 държави на 5 континента. Ще прозвучи и оценка на бившия министър на културата на Франция за българската музика и за България като „страна на музиката“.

Културната дейност на Жак Ланг започва през 1963 г., когато създава и става директор на Международния театрален университетски фестивал в Нанси, а през 1972 г. става директор на Théâtre de Chaillot. Жак Ланг е министър на културата на Франция (1981-1986 и 1988 -1993) и министър на образованието (1992-1993 и 2000-2002). Избран е от президента Митеран за министър на културата през 1981 г., след като е бил говорител на предизборната му президентска кампания. Той е създател на празника Fête de la Musique, провеждан на 21 юни всяка година.

От 2013 г. досега Жак Ланг е президент на Института за арабския свят в Париж и работи за увеличаването на неговата дейност и влияние.

Музикалните празници на 21 юни се организират със съдействието на община Пловдив. Интервюто с Жак Ланг е осъществено със съдействието на Радио Енерджи. Концертите ще бъдат излъчвани на живо в интернет, а записи ще бъдат публикувани в Ютюб каналите на БГ радио и на сдружение „Избери България“.