Радев: Ако продължава блокажът на институциите и работата на парламента, изборите са неизбежен вариант
Секция: ПОЛИТИКА
20 Юни 2022 16:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радев: Ако продължава блокажът на институциите и работата на парламента, изборите са неизбежен вариант

/КРОСС/ Трябва да е ясно, че в близките дни и седмици имат да се решават важни предизвикателства от компетенцията на правителството и парламента. Изборите са крайният вариант. Ако продължава блокажът на институциите и работата на парламента, изборите са неизбежен вариант. Това коментира президентът Румен Радев, който участва в срещата на върха на инициативата "Три морета" в Рига.

„Доказал съм, че никога не бягам от отговорност. Досега съм назначил три служебни кабинета и трите се справиха с предизвикателствата пред тях. Въпросът е партиите да проявят отговорност”, каза още той.

Президентът каза, че не може да приеме открити призиви към политическо номадство. „Хората са гласували по определен начин. Призивите да започне политическо номадство в българския парламент изкривяват вота на хората. Очаквам всяка партия да води своята отговорна политика така че да привлича членове и да задържа своите членове със своята политика, а не с призиви да напускат други партии, за да се присъединяват”, допълни държавният глава.

Той каза още, че е рано за въпроса на коя партия ще даде третия мандат.

"Инвестиционният фонд на инициативата "Три морета" направи своята първа, голяма пряка инвестиция в България придобивайки значителен дял от пристанище "Бургас", каза още Радев.

Порт Бургас е най-близкото пристанище на ЕС до Босфора и придобиването ще има важна роля за насърчаване на по-нататъшната свързаност и на икономическото развитие на целия регион.

Вноската на България в този фонд е 20 млн. евро, а тук става въпрос за пъти по-голяма инвестиция.

Радев и президентите на страните участнички обсъждат влошената среда на сигурност заради войната в Украйна и привличането на Киев и страните от Западните Балкани към проектите на "Три морета".

Инициативата включва 12 държави между Адриатическо, Балтийско и Черно море и цели да насърчи транспортната, дигиталната и енергийната свързаност между държавите.

Стратегически партньори са Европейската комисия, Съединените щати и Германия.