Зам.-министър Неков: Обединяването на земеделски производители е значимо за Министерство на земеделието
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Юни 2022 16:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Неков: Обединяването на земеделски производители е значимо за Министерство на земеделието

/КРОСС/ „Може да се каже, че моделът на социална и солидарна икономика са в основата на създаването на обединения между земеделски производители, имащи общи икономически интереси и обща визия за развитие”. Това заяви заместник-министърът на земеделието Момчил Неков по време на кръгла маса на високо равнище „Справедлива, адекватна и трансформираща социална икономика“, организирана от  „Десетия Европейски форум на субектите на социалната и солидарната икономика“, която се проведе в Пловдив.

Заместник-министър Неков допълни, че кооперативното дело има сериозна история, която ние можем да надграждаме и развиваме. „Обединяването на земеделски производители е изключително значимо за Министерство на земеделието, доказателство за това са финансовите стимули, които са предвидени за обединение в Стратегическия план”, категоричен бе той.

Аграрният заместник-министър обърна внимание, че в момента се работи по проект на нов Закон за браншовите организации. По думите му целта на законопректа е да допринесе за очакваните ползи на земеделските производители и бизнес оператори, имащи обща визия за развитие. 

В заключение заместник-министър Неков обобщи, че земеделските обединения категорично може да се разглеждат като структури, подкрепящи малките земеделски производители и работещи в посока подобряване на тяхната конкурентно способност. „Обединенията създават работни места, респективно задържат населението в селските райони и работят основно, за да създават качествени продукти, които реализират в търговската мрежа”, заключи заместник-министърът.

На кръглата маса взеха участие министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, заместник-министрите на труда и социалната политика Иван Кръстев и Жулиета Върлякова, комисарят за работни места и социални права към Европейска комисия г-н Никола Шмит, заместник-министърът на туризма Мариела Модева и г-н Ивайло Калфин - Европейска фондация за подобряване условията на живот и труд, Дъблин.